NECROLOG 2020-05-05

S-a stins din viață Ludmila Kojușko, profesoară de limbă italiană, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie, traducătoare și interpretă la Camera de Comerț, vicedirectoare și cofondatoare a Liceului Teoretic ”Dante Alighieri” din Chișinău, fondatoare și președinte a Asociației ”Dante Alighieri” din Moldova. A fost distinsă de Președintele Republicii Italia, Sergio Mattarella, cu Ordinul Steaua Italiei, în rang de Cavaler.

Ludmila Kojușko s-a născut în localitatea Telenești, în familia soților Troșin Petru și Tamara, la 2 ianuarie 1952. După absolvirea școlii medii din Chișinău, în 1969, 
a fost admisă la Universitatea „M. V. Lomonosov” din Moscova, pe care a absolvit-o în anul 1974, obținând licența în istorie cu specializare în istoria Italiei și limba italiană. În anii ’70-’80, pe lângă activitatea principală – cercetătoare la Muzeul Național de Istorie – a colaborat cu Camera de Comerț și secțiunea moldovenească a Asociației URSS-Italia în calitate de traducătoare, participând, în calitate de interpret, la primele schimburi culturale și economice între Moldova și Italia.

În 1990
debutează în activitatea pedagogică, lansând predarea limbii italiene într-o instituție publică și anume în liceul ,,Dante Alighieri”, care avea menirea să introducă studierea acesteia la nivel primar, gimnazial și liceal. Astăzi liceul teoretic ”Dante Alighieri” a devenit unul de prestigiu în capitala Moldovei, italiana fiind studiată și la alte licee și universități din țară.

La 25 noiembrie 2013 Ludmila Kojușko, împreună cu alți membri, fondează Asociația Obștească pentru Promovarea Limbii și Culturii Italiene „Dante Alighieri” în Republica Moldova.


Ne exprimăm respectul pentru remarcabila personalitate și erudita profesoară, Ludmila Kojușko, care și-a dedicat întreaga viață promovării culturii și educației generațiilor de tineri, în spiritul valorilor naționale și europene.

Suntem profund îndurerați de această pierdere enormă și în aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate.


Asociația Obștească pentru Promovarea Limbii și Culturii Italiene „Dante Alighieri”
Tatiana Porumb, vicepreședinte AO „Dante Alighieri”
Violeta Botnari, vicepreședinte AO „Dante Alighieri”

Dumbrăveanu Ion, Președinte onorific AO „Dante Alighieri”
Toți membrii AO „Dante Alighieri”

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.