Natalia Gavrilița despre Prima Casă: în pofida declarațiilor manipulatorii, noi ne-am ocupat de acest subiect

În Parlament va fi aprobată o lege care va plafona dobânzile creditelor, iar beneficiarii programului Prima Casă vor primi compensații pentru a-și achita rata la bancă. Asigurările sunt date de premierul Natalia Gavrilița care spune că problema majorării ratei creditelor pentru Prima Casă este în vizorul autorităților. Potrivit șefei Executivului de ajutor din partea statului, la achitarea creditului, vor beneficia familiile cu copii și angajații în sectorul bugetar, notează IPN.

De la 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele ipotecare și cele oferite prin programul Prima Casă au crescut cu 5,35 puncte procentuale. Potrivit Băncii Naționale majorarea are la bază creșterea ratei de referință de la 4,12 la sută până la 9,47%.

„În pofida unor declarații manipulatorii, noi ne-am preocupat de acest subiect. Am făcut analize și am venit cu câteva strategii. Este deja în consultări proiectul de lege care limitează posibilitatea băncilor de a crește cu mai mult de 4% dobânda într-un termen de 6 luni. Asta înseamnă că marja dobânzii va scădea cu cel puțin 1% la moment. Acolo unde statul plătește pentru corpul creditului să se intervină și cu compensații pentru o parte a dobânzii. Aici vorbim despre cei care au nevoie, familiile cu copii sau angajații în sectorul bugetar, unde salariile au rămas neschimbate. Până la sfârșitul lunii, când beneficiarii Prima Casă vor trebui să achite rata, noi vom veni cu anunțul referitor la compensațiile din partea statului”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul unui interviu oferit portalului Nord News din Bălți.

De asemenea, premierul dă asigurări că Guvernul va ajuta cetățenii să facă față creșterii galopante a prețurilor. Natalia Gavrilița spune că a fost extinsă lista produselor social importante pentru a avea control asupra prețurilor celor mai importante produse alimentare.

„Foarte mult din această inflație este importată, vedem creșterea prețurilor la resursele energetice, vedem creșterea la nivel internațional la produsele alimentare. Nivelul prețurilor este apanajul BNM, și aceste creșteri a dobânzilor fac banii mai scumpi pentru a limita consumul. Pe de altă parte, suntem într-o perioadă de criză cu descreștere economică, adică este mai puțină activitate economică și Guvernul  trebuie să vină cu politici fiscale expansive, adică noi trebuie să investim mai mult pentru a ține economia activă. Este o situație dificilă pe care încercăm s-o gestionăm prin mai multe acțiuni. În primul rând, acolo unde putem interveni pe creșterea prețurilor, intervenim. A fost extinsă lista produselor considerate social importante, pentru care a fost limitat adaosul comercial”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Premierul spune că în scurt timp va fi făcut public și mecanismul de acordare a compensațiilor pentru perioada rece a anului. Astfel, statul va ajuta cetățenii să facă față facturilor mari la încălzire în funcție de gradul de vulnerabilitatea energetică a fiecărei familii. Gradul de vulnerabilitate energetică va fi calculat în funcție de venituri, numărul membrilor familiei și consumul de energie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.