Natalia Bairam: Avem în continuare un stat capturat

Republica Moldova este în continuare un stat capturat, iar responsabili de situația actuală se face actuala clasă politică, inclusiv PSRM, care a făcut parte din guvernare. Blocul electoral „Renato Usatîi”, fiind în opoziție, a fost primul care a protestat și declarat despre infracțiunile care se comiteau de „acest regim oligarho-mafiot”. Este declarația Nataliei Bairam, reprezentantă a Blocului electoral, participantă la cea de a patra dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, organizate de Agenția de presă IPN. „Pe 8 iunie 2019, s-a adoptat hotărârea Parlamentului cu privire la declararea și recunoașterea caracterului captiv al statului, însă în mod cinic, lipsiți de voință și dorință, dânșii s-au opri doar la a o adopta declarativ. Soluția Blocului electoral „Renato Usatîi” e să revenim la acea declarație și să implementăm acele prevederi pe care dânșii și le-au asumat, dar nu le-au dus până la capăt”, a spus Natalia Bairam.

Întrebată cum va evolua relația Republica Moldova cu Federația Rusă în calitate de partener strategic, ținând cont de faptul că Renato Usatîi are probleme, inclusiv dosar penal deschis în Federația Rusă, Natalia Bairam a replicat că Igor Dodon ar trebui să aibă griji și temeri referitor la dosare penale pornite pe numele lui în Republica Moldova. Aceasta a adăugat că în Republica Moldova Renato Usatîi nu are aici niciun dosar penal, iar cel din Federația Rusă e unul fabricat. „La noi și la Renato Usatîi relația cu Federația Rusă e foarte bună”, a subliniat reprezentanta blocului electoral.

La întrebarea altui participant la dezbatere, cum se face că „administrația publică locală din Bălți în frunte cu Renato Usatîi a furat cel puțin 146 mln de lei și unde sunt garanțiile că la ajungând guvernare nu va fi preluată aceeași practică”, Natalia Bairam a replicat că acuzațiile nu sunt probate. „Referitor la aceste insinuări care sunt calomnii, vă zic că CNA, procuraturile nu au fost sub controlul lui Renato Usatîi sau al formațiuni din care face parte. Să fi fost o bănuială rezonabilă că au avut loc sustrageri din banul public, demult ar fi fost pornită urmărirea penală cu transmiterea cauzei în judecată. Dimpotrivă, noi avem acțiuni în judecată împotriva celor care răspândesc mincinos aceste calomnii”, a precizat Natalia Bairam.

Natalia Bairam a menționat că viziunea Blocului electoral „Renato Usatîi” e bazată pe rolul activ al statului, pe un model de impozitare progresiv și redistribuirea impozitelor în mod echitabil. „Venim cu ideea lichidării pensiilor nejustificat de mari. Blocul electoral „Renato Usatîi” vede rolul cheie al statului pro-activ și necorupt, acolo unde nu se fură, există bani în buget. Decalajul între cei bogați și cei la limita sărăciei se elimină prin sistemul de impozitare progresiv și distribuirea echitabilă a taxelor către grupurile sociale defavorizate”, a spus Natalia Bairam.

Întrebată despre ieșirile lui Renato Usatîi alături de diferite persoane dur criticate de opinia publică, precum Vlad Plahotniuc, Natalia Bairam a răspuns că programul Blocului electoral „Renato Usatîi” are un compartiment cu acțiuni și proiecte de legi concrete care au menirea să combată corupția. „Pot presupune de ce în programul PSRM nu se regăsește lupa cu corupția, or, nu poți lupta cu tine însuți. Referitor la participarea la zile de naștere a lui Vlad Plahotniuc, aceste imagini video Renato Usatîi singur le-a publicat, atunci nu era în politică, spre deosebire de alți concurenți electorali. Dânsul nu are ce ascunde, spre deosebire de actuala clasă politică. E simplu și la vederea tuturor”, a răspuns Natalia Bairam.

Natalia Bairam a afirmat că alegerile parlamentare din 11 iulie sunt cele mai importante din toată istoria de independență a Republicii Moldova. „Azi se dă o luptă între forța care face parte din regimul oligarho-mafiot și cei care luptă cu acest regim. Blocul electoral „Renato Usatîi” din 2014 a fost bătut, scos ilegal din cursa electorală. Am luptat neîncetat, am demonstrat că suntem o forță. În aceste alegeri venim cu un program electoral concret și cu acțiuni concrete de luptă cu corupția. Votați puterea adevărului, Blocul electoral „Renato Usatîi”, a fost mesajul ei către alegători.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Blocul electoral „Renato Usatîi” se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 3. La cea de a patra dezbatere electorală au mai participat Partidul Acasă Construim Europa (PACE), sub numărul 1 și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) sub numărul 6.

La cea de a cincea dezbatere electorală IPN, care va avea loc luni, 5 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Veaceslav Valico (candidat independent) și Partidul Regiunilor din Moldova.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.