Muzeu virtual al foametei din Basarabia

Un muzeu virtual al foametei din Basarabia, muzeulfoametei.ro, a fost creat de doi istorici pentru a familiariza vizitatorii cu subiectul foametei organizate. Este un proiect al doctorului în istorie din Republica Moldova Mariana Țăranu și a profesorului de istorie din România Nicolae Bogdan-Tămaș, transmite IPN.

Muzeul virtual prezintă povestiri, articole, declarații ale celor care au suferit din cauza foametei. Materialele sunt scrise în lima română și sunt însoțite de documente, fotografii, mărturii în formă de text, video și audio. „Cu o pasiune mare pentru istorie, dar și cu dorința ca adevărul să fie cunoscut, am creat acest muzeu virtual”, a menționat Mariana Țăranu.

Doctorul în istorie spune că, cercetând în ultimii ani tematica foametei din Basarabia, „ultima foamete organizată de URSS”, lucrând cu documente de arhivă, discutând cu supraviețuiitorii sau copiii acestora, consultând literatura de specialitate, zilnic realiza „cât de durut este acest subiect pentru fiecare familie, dar și cât de tăcută este această dramă a românilor basarabeni”.

Pe viitor, muzeul urmează să se extindă și pentru publicul din România.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.