Munițiile de la Cobasna pot fi casate doar cu conectarea partenerilor și OSCE, ministru

Casarea munițiilor de la Cobasna poate avea loc exclusiv printr-un format la care sunt conectați partenerii internaționali ai Republicii Moldova, prin intermediul OSCE. Declarația a fost făcută de ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

„Procesul de casare a munițiilor nu ține doar de relațiile bilaterale moldo-ruse. Se poate face doar cu conectarea celorlalți parteneri internaționali”, a declarat Nicu Popescu.

La sfârșitul lunii august, ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a declarat că Federația Rusă propune inițierea procesului de lichidare a munițiilor stocate lângă satul Cobasna, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să ofere echipamentul necesar în acest sens.

Analistul politic Vladimir Socor consideră că Rusia poate să profite de procesul de lichidare a munițiilor pentru a aduce personal și echipament militar suplimentar în regiunea transnistreană, sub pretextul că aceste efective ar lucra la lichidarea munițiilor. Întrebat dacă autoritățile moldovenești iau în calcul aceste îngrijorări, Nicu Popescu a spus că implicarea partenerilor internaționali în proces „va asigura că aceste preocupări nu vor crea probleme pentru Republica Moldova”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.