Municipalitatea eșuează în gestionarea problemei animalelor fără adăpost, Irina Iacovenco

Municipalitatea eșuează în gestionarea problemei animalelor fără stăpân în Chișinău. O spune Irina Iacovenco, specialist în Secția de control și protecția animalelor (SCPA). Potrivit ei, astăzi nu mai există aziluri unde pot fi duși maidanezii, pentru că nu mai este loc liber, iar voluntarii sunt obosiți și nu mai dispun de resurse financiare pentru a face munca autorităților responsabile.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Iacovenco și-a anunțat demisia, astfel manifestându-și protestul față de „cinismul autorităților care blochează activitatea Secției de control și protecția animalelor”. Spune că a deținut funcția timp de trei ani, dar s-a confruntat cu reticență și blocarea inițiativelor gândite ca să rezolve problema animalelor fără stăpân, inclusiv a celor agresive, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața oamenilor.

„Cu cât mai multe mușcături, cu atât mai ușor este montezi opinia publică împotriva câinilor, iar sub pretextul redresării situației, se urmărește crearea unei noi întreprinderi municipale, fără control, care chipurile va hotărî toate problemele orașului”, a spus Irina Iacovenco. Potrivit ei, reprezentanții corupți ai autorităților locale încearcă să arate ineficiența Regulamentului privind întreținerea animalelor de companie și fără stăpân în municipiul Chișinău, aprobat în 2019, și a Secției de control și protecția animalelor. Și asta pentru că își doresc să controleze finanțările alocate pentru gestionarea problemei animalelor fără stăpân.

Irina Iacovenco a menționat că toate propunerile, toate inițiativele Secției de control și protecția animalelor sunt respinse. Întotdeauna s-a invocat că urmează să fie creată o nouă întreprindere municipală care va soluționa problema, însă lucrurile nu s-au mișcat din loc.

Suburbiile de asemenea trebuie să se implice în soluționarea problemei câinilor fără stăpân. Fără programe coordonate, autoritățile bat pasul pe loc. Câinii se înmulțesc rapid și dacă sunt sterilizați în capitală, dar în suburbii nu sunt, eforturile sunt zădărnicite. „Nimic nu s-a făcut cu suburbiile, nimic nu s-a făcut cu centrul de întreținere temporară, cunoscut ca și necropola – aici nu a fost creat un centru de sterilizare, un centru de adopție și nici nu a fost amenajat un loc special pentru animalele agresive. Dar, în același timp, pentru necropolă timp de trei-patru ani s-au cheltuit 20 de milioane de lei. Sunt bani publici, ai contribuabilii, care au fost aruncați în vânt”, afirmă Irina Iacovenco.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.