Municipalitatea a investit peste 67 de milioane de lei în grădinițele din suburbii

În patru ani, Primăria municipiului Chișinău a investit peste 67 de milioane de lei în construcția, extinderea, reparația, modernizarea și dotarea grădinițelor din suburbii. Potrivit primarului Ion Ceban, acesta este un efort comun al municipalității și administrațiilor locale din suburbii, care are ca rezultat crearea a sute de locuri pentru copii în grădinițe și a zeci de oportunități noi de angajare în sistemul educației, transmite IPN.

Două grădinițe construite din temelie au fost date în exploatare în anul 2023. Este vorba despre grădinița din orașul Sângera, care are o capacitate de 320 de locuri, dar și grădinița din satul Brăila, comuna Băcioi, cu 60 de locuri. Contribuția municipalității la proiectul de construcție a instituției preșcolare din Sângera este de 90%, iar a grădiniței din Brăila – de aproape 60%. „Inaugurarea celor două grădinițe înseamnă nu doar locuri suplimentare, dar și condiții moderne, confortabile și prietenoase pentru creșterea și dezvoltarea copiilor”, precizează Ion Ceban.

Primăria Chișinău este partener de dezvoltare și la proiectul de construcție a grădiniței din satul Bâc, comuna Bubuieci, cu o capacitate de 160 de locuri.

De asemenea, municipalitatea a investit peste 4 milioane de lei la prima etapă a proiectului, care a început la sfârșitul anului 2022. Alte peste 4 milioane de lei pentru acest proiect sunt bugetate de Primărie prin dispoziția din 24 noiembrie 2023.

La solicitarea locuitorilor și a administrației locale din Condrița, municipalitatea a alocat peste 2 milioane de lei pentru procurarea unui sediu pentru a deschide, în premieră pentru localitate, o grădiniță. Etapele finale ale proiectului, legate de schimbarea statutului clădirii, urmau a fi executate de aleșii locali din suburbie. Grădinița era prevăzută pentru 40 de locuri.

În anul 2020, după o perioadă de aproape trei decenii de sistare a activității, Grădinița nr. 140 „Ion Creangă”, din Băcioi, a fost redeschisă. Proiectul de reabilitare a fost posibil datorită investițiilor Primăriei Chișinău, a Primăriei Băcioi și partenerilor externi. Costul total a fost de peste 19 milioane de lei, dintre care 18 milioane de lei a fost contribuția din bugetul municipal. În prezent instituția este frecventată de aproape 200 de preșcolari. 

„Grădinița nr. 24 „Izvoraș” din Colonița este astăzi una dintre cele mai moderne din municipiu. Cei aproape 150 de copii au condiții excelente pentru educație. Municipalitatea a alocat 4,5 milioane de lei pentru reparația capitală a sediului și amenajarea teritoriului grădiniței”, susține edilul.

Primăria Chișinău, împreună cu administrațiile locale, a investit în grădinițele din suburbii și în proiectele de izolare termică, construcția cazangeriilor și montarea sistemelor noi de încălzire, renovarea acoperișurilor și reparația grupelor, construcția pavilioanelor și a mini-terenurilor sportive. De asemenea, grădinițele din suburbii au fost dotate cu seturi de LEGO, DUPLO și jucării cognitive. Acțiunea a fost posibilă datorită parteneriatului dintre Primăria Chișinău și UNICEF Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.