Moțiunea de cenzură a picat

Moțiunea de cenzură inițiată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a eșuat. Dezbaterile în plen au durat circa cinci ore, iar după audierea premierului Natalia Gavrilița, pentru moțiune au votat doar deputații comuniști și socialiști, din transmite IPN.

Șefa executivului a vorbit în plen despre acțiunile Guvernului și măsurile întreprinse ca urmare a multiplelor crize care au lovit țara, dar și despre reformele care, potrivit premierului, au adus Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. De asemenea, a trecut în revistă măsurile sociale, dar și cele de susținere a agricultorilor și a mediului de afaceri.

„Atâta timp cât am încrederea profundă că noi și Guvernul nostru cu oameni cinstiți și profesioniști putem fi alături de oameni, putem să-i ajutăm în această perioadă complicată, putem să mobilizăm resursele partenerilor noștri, putem să fim alături de antreprenori, să menținem și să creștem locurile de muncă, atâta timp eu voi lupta împreună cu colegii mei ca să putem să luăm decizii mult mai bune decât s-au luat în ultimii 30 de ani”, a declarat Natalia Gavrilița.

Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a acuzat executivul de faptul că permanent face referință la evenimentele din țara vecină atunci când vine vorba de soluționarea problemelor din Republica Moldova. „De ce autoritățile ucrainene pot asigura prețuri de două ori mai mici la produsele alimentare decât în țara noastră, în care este pace? De ce în Ucraina, Polonia, România, Bulgaria și alte țări se utilizează instrumente de reglementare a prețurilor, dar la noi nu?”, se întreabă deputatul.

„Tare siropoase și amăgitoare au fost promisiunile PAS-ului pentru cetățeni că vor trăi mai bine și că li se va face dreptate, dar realitatea arată altfel. Realitatea e tristă, pentru că PAS-ul a făcut promisiuni deșarte și imediat ce au ajuns la putere, guvernanții au acționat în detrimentul oamenilor din Republica Moldova. Ba mai rău, guvernarea dă dovadă de lipsă de respect pentru oameni atunci când nu dorește să recunoască și să-și asume propriile eșecuri, să corecteze gafele, punând astfel în pericol viitorul țării noastre”, a declarat în luarea sa de cuvânt deputatul socialist Grigore Novac.

Un alt deputat socialist, Petru Burduja, a acuzat Guvernul că poartă responsabilitate absolută pentru criza în care s-a pomenit Republica Moldova. „Istoric vorbind, este primul Guvern care din momentul învestirii sale a condus țara doar prin declararea stărilor excepționale sub diferite pretexte, utilizând majoritatea parlamentară ca mașinărie de vot. Respectiv, toate acțiunile necompetente și iresponsabile, întreprinse de actuala guvernare, au dus țara și cetățenii săi spre sărăcie, spre distrugerea economiei cu o creștere nemaipomenită a prețurilor”, a notat parlamentarul.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat în luarea sa de cuvânt că această moțiune de cenzură  nu este altceva decât o încercare disperată de a răsturna acest Guvern. „Vreau să vă aduc aminte că partidele acestea sunt finanțate din sacoșă, din genți și din Bahamas, din scheme de achiziții de energetică și altele. Aceste partide sunt conduse de persoane care sunt bănuite, învinuite sau deja condamnate de diverse infracțiuni – de fraudă sau îmbogățire ilicită”, a mai spus parlamentarul.

Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost supusă votului aproape de ora 22.00. Pentru ea au votat doar 30 de deputați BCS. 40 de deputați PAS au votat contra, iar deputații din Partidul Șor nu au participat la ședință.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.