Moțiune simplă privind activitatea Ministerului Agriculturii

Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat la ședința de joi o moțiune simplă împotriva Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite IPN.

„Azi, la mai bine de nouă luni de când ministrul agriculturii și industriei alimentare a preluat funcția, starea de lucruri în sectorul strategic al economiei naționale – agricultura – este deplorabilă. Și aceasta se întâmplă în situația în care ministrul a preluat funcția într-un an record pentru sectorul agricol”, a declarat deputatul Radu Mudreac, vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Parlamentarul a menționat că, datorită recoltei generoase de anul trecut, securitatea alimentară a țării urma să fie asigurată pe câțiva ani înainte. Dar capacitățile manageriale ale ministrului nu permit dezvoltarea continuă a sectorului și nu oferă  acces sigur al populației la produsele agroalimentare, acces limitat din cauza creșterii galopante a prețurilor și diminuării puterii de cumpărare a consumatorilor.

Deputatul a invocat datele Biroului Național de Statistică care arată că prețurile la produsele alimentare de bază au crescut în ultimele 12 luni cu 30,2%. În luna aprilie 2022 față de aceeași lună a anului trecut creșteri puternice au fost la legume – cu peste 69%, ouă de găină – 53%. Prețul la pâine a crescut cu 26,6%, iar la produsele din carne și produsele lactate au sporit cu 23,6% și, respectiv, 23,1%.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă se supune dezbaterii în ședința plenară a Parlamentului, fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se face în termen de până la șapte zile lucrătoare din data depunerii moțiunii. Dezbaterea moţiunii simple în ședința plenară are loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.