Moțiune simplă din partea deputaților PDM asupra activității ministrei finanțelor

21 de deputați ai Partidului Democrat au înaintat în plenul Parlamentului, astăzi, 26 iulie, o moțiune simplă asupra activității die aproximativ două luni a ministrei finanțelor, Natalia Gavrilița, cerând demisia acesteia, transmite IPN.

În motivarea moțiunii, vicepreședintele fracțiunii PDM în Parlament, Vladimir Cebotari, a declarat că, în mai puțin de două luni, Ministerul Finanțelor a dat dovadă de ineficiență și a demonstrat incapacitatea de a acumula bani la buget. Democrații au criticat și ultimele inițiative ale ministrei privind tichetele de masă și majorarea taxelor pentru industria HoReCa.

PDM a solicitat în regim de urgență inițierea procedurii de demitere a Nataliei Gavrilita, publicarea angajamentelor luate față de FMI, „oprirea atacurilor asupra mediului de afaceri”, promovarea de politici fiscale care vor crea locuri de muncă, precum și continuarea politicilor Guvernului precedent, „care a servit intereselor Republicii Moldova”.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că „a luat act” de respectiva inițiativă și că va fi examinată în ședința Biroului permanent. Totodată, șefa legislativului, consideră că „era mai logic dacă se venea cu inițiativa respectivă măcar la 3 luni de activitate a noului ministru”.

Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, ministra finanțelor a remarcat că e „întotdeauna gata să dea raport în fața Parlamentului și a cetățenilor Republicii Moldova”. Potrivit ei, prin moțiunea de cenzură solicitată de PDM, aceștia „manipulează opinia publică, operând cu falsuri”.

„La solicitarea Parlamentului, voi veni să explic care sunt schemele fostei guvernări pe care le-am aflat de când am venit la Ministerul Finanțelor – deci cum și-au băgat ei mâinile în buzunarele cetățenilor și despre gaura bugetară de 4 miliarde de lei pe care ne-au lăsat-o moștenire”, a scris ministra. Ea spune că va explica motivele și argumentele care au dus la deciziile Ministerului Finanțelor pentru a soluționa situația bugetară moștenită care este „extrem de dificilă”.

Natalia Gavrilița urmează să vină la raport în Parlament săptămâna viitoare.