Moțiune împotriva activității MAEIE

Fracțiunile parlamentare ale Partidului Politic Demnitate și Adevăr și Partidului Acțiune și Solidaritate au înaintat astăzi, 13 februarie, o moțiune simplă asupra politicilor și activității Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit deputaților, în ultimii ani politica externă a Republicii Moldova a fost afectată dramatic de factorul politic, care a deraiat de pe făgașul firesc al integrării europene”. În moțiune se face referire și la recenta declarație a ministrului de externe cu privire la războiul de la Nistru, transmite IPN.

„Din păcate, diplomația moldovenească este ostatica acestor procese politice regretabile, care conduc la izolarea țării pe plan bilateral, regional, european și internațional. Politica externă este utilizată ca instrument ideologizat de compromitere a obiectivelor strategice de revenire în spațiul valoric și democratic al Uniunii Europene. Și toate aceste derapaje regretabile se produc deoarece politica externă a țării este la cheremul unor interese străine celor ale Republicii Moldova”, a declarat deputatul PPPDA, Chiril Moțpan, în plenul Parlamentului.

Parlamentarul a subliniat că toate acestea se produc pe fundalul unor încălcări flagrante ale prevederilor constituționale care stabilesc foarte clar atribuțiile șefului statului în domeniul politicii externe. Or, potrivit lui Chiril Moțpan, „președintele dă indicații și practic stabilește ce politică externă are sau va avea Republica Moldova”.

„Unele declarații și poziții ale Ministerului de Externe sunt condamnabile și intră în contradicție cu istoria, realitatea și Constituția statului. Ministerul de Externe, în persoana ministrului, și-a permis să facă declarații iresponsabile vizavi de aspecte de politică internă. Or, Ministerul de Externe și-a prezentat poziția referitor la conflictul de la Nistru într-o manieră condamnabilă”, a mai spus  Chiril Moțpan.

Potrivit lui, declarațiile trebuie condamnate nu doar politic, ci și penal, pentru că pe Nistru au murit sute de cetățeni, iar „memoria lor nu trebuie pătată prin declarații total iresponsabile sau politici și acțiuni anticonstituționale”.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat că moțiunea simplă urmează să fie transmisă Direcției juridice, care va prezenta ulterior o opinie Biroului Permanent.

Conform Regulamentului Parlamentului, dezbaterea moțiunii simple are loc la data stabilită de Biroul Permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.