Moldovenii reținuți în mai la hotar cu Bulgaria beneficiază de asistență specializată

Centrul de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii din Comrat a acordat asistență cetățenilor moldoveni reținuți, în luna mai a acestui an, la hotar cu Bulgaria, sub bănuiala de implicare la săvârșirea unei infracțiuni pe teritoriul Turciei. După două luni de la reținere, în Moldova s-au putut întoarce patru persoane, iar celelalte patru au revenit după aproape 80 de zile.

Într-o conferință de presă la IPN, Evghenia Cîssa, psiholog la centrul din Comrat, a spus că moldovenii au fost deținuți în condiții inumane, fără să li se explice motivului reținerii, fără să li se propună serviciile unui traducător și fără acces la obiecte de igienă personală. Timp de cinci zile, cei opt moldoveni, atât femei, cât și bărbați, au fost ținuți în același spațiu și au dormit pe podeaua de beton a celulei. Conform autorităților bulgare, Ambasada Republicii Moldova nu a dorit să le ofere sprijin acestor persoane.  

Juristul centrului, Andrei Aladov, a explicat că moldovenii se întorceau acasă din Turcia cu autobuzul în care călătorea și persoana bănuită de comiterea unui atac tâlhăresc în Turcia. La hotar cu Bulgaria, au fost reținute mai multe persoane din autobuz, printre care și cei opt moldoveni. Specialiștii continuă să le acorde asistență psihologică, dar și juridică în condițiile în care unii dintre ei s-au ales cu interdicție de intrare pe teritoriul Bulgariei și Turciei.

Centrul de la Comrat este unul dintre cele trei deschise în cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”, finanțat de Uniunea Europeană. Celelalte două sunt la Chișinău și Tiraspol. Proiectul de condamnare a fenomenului torturii și de reabilitare a victimelor este implementat de Institutul pentru Democrație din Comrat, în parteneriat cu Centrul Media din Tiraspol și Institutul Național al Femeilor din Chișinău.

  • Evghenia Cissa despre caz
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.