Moldovenii pot procura de 3,7 ori mai puține gaze naturale decât acum un an, Veaceslav Ioniță

Pe un salariu mediu net pe economie moldovenii pot procura 459 m3 de gaze naturale sau de 3,7 ori mai puțin decât acum un an, susține Veaceslav Ioniță, expert economic la IDIS „Viitorul”, care a postat un grafic în acest sens, transmite IPN.

Astfel, dacă în trimestrul III al anului trecut pe un salariu mediu net din economie a fost posibil de procurat 1675 metri cubi de gaze naturale, atunci în prezent, la un an distanță, pe un salariu mediu net pot fi procurate până la 459 de metri cubi de gaze, precizează expertul economic.

Veaceslav Ioniță amintește că de la 1 iunie tariful la gazul natural s-a majorat cu 22,6%, până la 18,6 lei pentru un metru cub, inclusiv TVA. „Această majorare de tarife a dus la diminuarea în continuare a puterii de cumpărare a populației a gazului natural”, menționează expertul economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, această creștere de prețuri este una fără precedent în istoria Moldovei. „Precedentele șocuri tarifare au fost în perioada 1998-99, când timp de 7 luni tarifele s-au majorat de 2,5 ori. Următorul șoc a fost în 2006, când tarifele timp de 5 luni sau majorat de 2 ori”, precizează Veaceslav Ioniță.

Totodată, expertul economic subliniază că, în ultimele 7 luni, s-au înregistrat 3 majorări ale tarifelor, cu o creștere cumulativă de 4 ori. Tot în această perioadă salariul mediu pe economie a crescut estimativ cu 5%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.