Moldovagaz i-a solicitat Gazpromului rezervarea unor capacități zilnice suplimentare

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, spune că în cazul în care compania rusească Gazprom își va onora obligațiile contractuale, capacitățile necesare „Moldovagaz” pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. În acest sens, „Moldovagaz” a expediat către „Gazprom” solicitarea de a rezerva suplimentar pentru perioada 1-7 octombrie capacități zilnice suplimentare pentru ambele maluri ale Nistrului, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul a precizat că se repetă situația din luna octombrie a anului trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an este un contract semnat care trebuie respectat. Moldovagaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri) au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

„Moldovagaz a solicitat onorarea contractului și rezervarea zilnică a capacităților suplimentare. Deja cred că luni vedem dacă lucrurile se schimbă. Imediat ce vor fi informații, o să le transmitem publicului”, a spus Andrei Spînu.

Dacă Gazprom nu va oferi cele 30% de gaze, conform contractului, SA „Energocom” are deja stocate 53,5 milioane metri cubi de gaze naturale, a precizat vicepremierul. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus recent completarea rezervelor de stat cu încă 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Cantitatea urmează să fie procurată de SA „Energocom”, în două tranșe, și stocată în depozitele din Ucraina.

Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat sâmbătă că livrările de gaze în Republica Moldova au loc în regim obișnuit, iar prețul de achiziție a gazelor în luna octombrie ar putea fi 1031 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în comparație cu 1880 de dolari în luna septembrie.

Din  1 octombrie, conform contractului cu Gazprom, se aplică o formulă de calculare a prețului gazelor mai avantajoasă pentru Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.