Moldova va implementa o soluție IT pentru prevenirea riscurilor de spălare a banilor

În premieră, Moldova va implementa, cu suportul USAID, o soluție IT de ultimă generație pentru prevenirea riscurilor de spălare a banilor și monitorizarea acționarilor bancari. Principalele funcționalități ale soluției au fost prezentate în cadrul unui eveniment online găzduit de Banca Națională a Moldovei, transmite IPN.

În cuvântul de deschidere, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a subliniat că implementarea noii soluții IT vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova pentru a susține dezvoltarea economică a țării, în beneficiul întregii societăți. „Monitorizarea îndeaproape a sectorului bancar, identificarea și evaluarea riscurilor inerente și implementarea măsurilor de atenuare a acestora  constituie nu doar sarcini importante, dar și adevărate provocări. Aceasta, în condițiile în care evoluțiile pieței financiare sunt tot mai dinamice și necesită abordări tot mai prompte din partea supraveghetorului. Numărul mare de tranzacții, volumul enorm de date reprezintă o adevărată provocare pentru supraveghetor, deoarece nu mai pot fi procesate eficient în regim manual în baza de șabloane.  Se impune necesitatea procesării automatizate a datelor în baza platformelor analitice moderne de date mari, care să sporească eficiența supravegherii”, a spus Octavian Armașu. 

Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a apreciat eforturile BNM de a-și consolida capacitățile de prevenire și combatere a infracțiunilor financiare și de asigurare a transparenței acționariatului băncilor. „USAID se angajează să sprijine inițiativele anticorupție care vizează asigurarea unei piețe financiare stabile și fiabile. Suntem încrezători că implementarea acestei soluții IT, de rând cu instruirea personalului, va îmbunătăți semnificativ capacitatea autorităților moldovenești de a deconspira și a combate infracțiunile financiare și de a reduce corupția, permițând o abordare mai robustă în ceea ce privește prevenirea transferurilor ilegale sau suspecte de bani și asigurarea sustenabilității sistemului financiar”, a menţionat directorul Misiunii USAID.

Noul sistem informatic va pune la dispoziția angajaților BNM o serie de funcționalități avansate, bazate pe inteligența artificială.  Softul va permite supravegherea tuturor operațiunilor bancare. Va funcționa ca un punct unic de accesare și vizualizare a informațiilor conținute în numeroase baze de date. În același timp, conceptul de funcționare bazat pe analiza de risc va face posibilă detectarea activităților suspecte și emiterea alertelor. Acest lucru va facilita identificarea timpurie a riscurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului și relevarea unor schimbări suspecte în structura de proprietate a băncilor. 

Soluția IT va fi implementată cu suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.