Moldova trebuie să profite că Lituania a preluat preşedenţia UE, opinii

Republica Moldova va avea de câştigat, dacă va profita la maximum de faptul că Lituania a preluat preşedinţia UE luni, 1 iulie. De această părere este analistul politic, Viorel Cibotaru, care a declarat pentru IPN că preşedinţia Lituaniei la UE va fi o perioadă favorabilă pentru Moldova.

„Ţările baltice, mai ales Lituania, ca unul dintre sprijinitorii Parteneriatului Estic, a fost unul dintre cei mai fideli implementatori ai acestui program. Deci, aceasta este o perioadă favorabilă de care trebuie să ştim să beneficiem la maximum. În lini mari, Lituania nu poate influenţa prea mult asupra deciziilor majorităţii statelor, dar cel puţin poate organiza anumite activităţi, poate face ca aspiraţiile Moldovei să fie mai vizibile în UE”, a subliniat Viorel Cibotaru.

Analistul consideră că guvernanţii moldoveni vor şti cum să profite de ocazie deoarece sunt cunoscuţi în Lituania şi se pot conecta la energia ţării şi la limbajul ei.

Comentatorul politic, Olga Nicolenco, are 3 aşteptări pentru Moldova de la perioada cât Lituania va deţine preşedinţia UE. „În primul rând, mă aştept la împărtăşirea experienţei. În al doilea rând, sper la o susţinere mai mult decât morală din partea acestei ţări şi, în al treilea rând, sper că aceasta va putea implica şi alţi actori pentru a rezolva diferendul transnistrean”, a comunicat Olga Nicolenco.

Ea crede că modalităţile şi căile de depăşirea a anumitor efecte istorice de către Lituania, care a făcut un progres incomparabil faţă de cel al Moldovei, ar putea fi, de asemenea, împărtăşite moldovenilor.

Lituania a preluat preşedinţia Consiliului UE la începutul lunii iulie şi o va deţine până la finele acestui an. În luna noiembrie, la Vilnius, va avea loc forumul Parteneriatului Estic, la care se aşteaptă parafarea Acordului de Asociere a Moldovei la UE, care include şi Acordul privind zona de liber schimb aprofundat şi comprehensiv.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.