Moldova și FMI au căzut de acord pentru alocarea unei noi tranșe

Republica Moldova și Fondul Monetar Internaţional au căzut de acord cu privire la alocarea unei noi tranșe, în mărime de 22 de milioane de dolari, în cadrul programul semnat în noiembrie anul trecut. Decizia urmează să fie aprobată de către Consiliul Directorilor FMI la o ședință programată pentru sfârșitul lunii decembrie. Declarații în acest sens a făcut Ben Kelmanson, șeful echipei de experţi FMI, marți, 7 noiembrie, la o conferință de presă la Chișinău, susținută alături de premierul Pavel Filip, transmite IPN.

O echipă de experți FMI s-a aflat într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie. Ben Kelmanson a amintit că scopul vizitei a fost de a purta discuții cu autoritățile pe marginea pregătirilor pentru consultările periodice prevăzute și pe marginea evaluării a doua a programului FMI. „Perspectivele pentru Moldova sunt favorabile. Dinamica reformelor trebuie să fie susținută pentru a accelera creșterea economică și a reduce sărăcia”, a declarat Ben Kelmanson.

Premierul Pavel Filip a spus că programul cu FMI, semnat acum un an, reprezintă un certificat de încredere pentru Republica Moldova. Potrivit premierului, Republica Moldova a beneficiat de stabilitate economică și financiară, iar creșterea economică și-a revenit după criza anterioară. „Politica bugetar-fiscală respectă angajamentele din program, se pot face cheltuieli publice și investiții sociale mai mari”, a declarat Pavel Filip.

Programul FMI pentru Moldova a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta prevede un credit de 182 de milioane de dolari, dintre care 59 de milioane au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Partea rămasă a creditului este acordată în baza Mecanismului de finanțare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru Drepturi Speciale de Tragere, de 1,3 la sută, pe un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

  • pavel filip despre programul cu fmi.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.