Moldova şi-a păstrat un susţinător sigur în Germania, APE

Republica Moldova şi-a păstrat un susţinător singur în Germania, după ce partidul cancelarului Angela Merkel a câştigat alegerile Parlamentare şi a rămas la guvernare. Preşedintele Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, crede că diferendul transnistrean va rămâne o prioritate pe agenda de politică externă a Germaniei. Important este ca Republica Moldova să parcurgă o cale a reformelor.

„Interesul Germaniei este consolidarea securităţii în vecinătatea europeană şi oportunitatea de a demonstra că astfel de probleme de securitate pot fi soluţionate în parteneriat cu Germania. Această idee rămâne în continuare în minţile multor politicieni şi diplomaţi germani”, a spus Victor Chirilă.

Expertul în politică externă consideră că, cel mai probabil, partidul condus de Angela Merkel va forma o coaliţie cu Partidul Social Democrat, care la fel este un aliat al Republicii Moldova. „O astfel de coaliţie ne avantajează. Atât Partidul Creştin Democrat, cât şi Partidul Social Democrat ar face parte din susţinătorii noştri”, a spus Victor Chirilă.

În cadrul alegerilor parlamentare germane, partidul cancelarului Angela Merkel a obţinut 41%,5 din voturi, cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani. Numărul de voturi obţinute nu se încadrează în majoritatea absolută. Creştin-democraţii trebuie să-şi găsească un partener de coaliţie. Se vehiculează că ar putea face o coaliţie cu partidul social democrat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.