Moldova – pe agenda discuțiilor la Reuniunea Anuală a BERD 2024 și Business Forumul din Erevan, Armenia

Managementul maib a făcut parte din delegația care în perioada 14 – 16 mai a reprezentat Republica Moldova la Reuniunea Anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, desfășurată în acest an cu genericul „Împreună creăm impact”. An de an, evenimentul întrunește experți din industrie, lideri de afaceri și membri BERD pentru a pune în discuție dezvoltarea economiei în diverse regiuni și a împărtăși perspectivele de dezvoltare.

Subiecte precum facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană, aspecte de sustenabilitate în business și economia verde, digitalizarea proceselor și soluții digitale în business au fost amplu abordate în prima zi a evenimentului.


BERD premiază maib în cadrul Trade Facilitation Program

La ceremonia de premiere în cadrul Programului de Facilitare a Comerțului/ Trade Facilitation Program, BERD a acordat maib premiul „Cea mai activă bancă emitentă din Moldova în 2023”. Premiul reprezintă o recunoaștere a angajamentului continuu al băncii pentru susținerea activității de comerț internațional pe piața locală și a rezultatelor remarcabile obținute în cadrul programului TFP - Trade Facilitation Program. Specificăm faptul că doar în anul 2023, în cadrul Trade Facilitation Program al BERD, maib a emis tranzacții documentare pentru clienți (garanții și acreditive stand-by) în valoare de 2 830 000 euro.

Moldova Investment Outlook, panel de discuții dedicate potențialului investițional din Republica Moldova

În data de 16 mai agenda reuniunii BERD a inclus un panel de discuții dedicat Republicii Moldova și potențialului său investițional. Moderat de Catarina Bjorlin Hansen, Directoarea Oficiului BERD în Moldova, la discuții au participat:

- Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și a Digitalizării

- Diana Jablonska, DG NEAR

- Natalia Bejan, Directoarea Agenției de Investiții din Republica Moldova

- Giorgi Shagidze, Presedintele maib

- Carolina Bugaian, Directoarea Moldcell

- Veaceslav Panfil, Directorul Endava.

Președintele maib, Giorgi Shagidze, a relatat în cadrul panelului despre dezvoltarea aplicației de mobile banking, multiplele servicii bancare digitale, cum ar fi biometria, care face mai simplă și mai ușoară experiența clienților, acestea fiind posibile inclusiv datorită infrastructurii digitale dezvoltate de Guvern și disponibilității conexiunii de nivel înalt în țară. Ministrul Dezvoltării Economice și a Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că circa 60% dintre serviciile publice pentru antreprenori sunt acum online, urmărindu-se obiectivul de a atinge 75% până la sfârșitul anului și misiunea - un viitor 100% digital. Totodată, a fost punctată importanța dezvoltării pieței de capital pentru atragerea investițiilor, dar și valoarea uneia dintre principalele resurse ale țării – capitalul uman. În cadrul panelului, Diana Jablonska, DG NEAR, a reiterat suportul UE în parcursul european al Republicii Moldova.

Precizăm că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este nu doar unul dintre acționarii maib, dar și un partener strategic al băncii, împreună cu care sunt derulate multiple programe, cum ar fi EU4Business, împrumuturi, asistență tehnică și multe altele.

     


Maib este recunoscătoare BERD pentru parteneriatul strategic și este dedicată în continuare să consolideze și aprofundeze colaborarea.

Tu conduci. maib


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.