Moldova își dorește revenirea la un regim comercial fără restricții cu Rusia, ministru

În relațiile cu Federația Rusă, Republica Moldova își dorește revenirea la un regim comercial fără restricții, în baza Acordului de liber schimb în cadrul CSI, semnat în 2012. Potrivit ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, acest acord nu se află în contradicție cu Acordul de Asociere și prevederile Zonei de Liber Schimb pe care o are cu Uniunea Europeană, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Nicu Popescu a declarat că se vrea „normalizarea relațiilor cu Rusia”. Asta pentru că anul trecut doar 8% din exporturile Republicii Moldova au mers  spre Rusia. Nicu Popescu consideră că exportul poate crește, iar acest lucru este o prioritate care va fi în interesul cetățenilor moldoveni.

„Acest acord pe hârtie ar trebui să determine criteriile și condițiile în care exportatorii noștri exportă bunuri în Federația Rusă. Însă acest Acord nu se aplică în comerțul bilateral și progres în direcția liberalizării și deschiderii accesului pentru bunurile noastre pe piața Federației Ruse”, a declarat ministrul. Subiectul va fi discutat în perioada următoare cu partenerii ruși, inclusiv la nivel de Guvern.

În altă ordine de idei, Nicu Popescu, a spus că în cadrul vizitei sale la Moscova, pe 11 septembrie, a discutat și despre procesul de reglementare transnistreană. „Pentru Moldova este important să continuăm eforturile diplomatice pentru a obține retragerea trupelor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”. Oficialul a spus la Moscova că Moldova nu poate reveni la federalizare și nici la principiile de reglementare a conflictului transnistrean discutate acum 15 ani.

  • Nicu Popescu despre casarea munitiilor
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.