Moldova în acordul de gaze cu Rusia: „David încearcă să remizeze cu Goliat”, ECFR

Noul guvern al Republicii Moldova și-a diversificat cu pricepere opțiunile de aprovizionare cu gaze.Țara pare să fi evitat concesiile politice către Rusia cu privire la relațiile mai largi cu UE.Va continua să implementeze reforme generale pe piața sa de energie în cadrul celui de-al treilea Pachet Energetic, dar va evita restructurarea Moldovagaz, al cărui monopol stă la baza problemei concurenței, scrie pe site-ul Consiliului european de relații externe (ECFR) Andrew Wilson, cercetător superior în problematica spațiului post-sovietic.

Expertul consideră că ar fi o greșeală să se creadă că „cedările” rusești privind prețul energiei se plasează pe domeniul discuțiilor de politica comercială. Autoritățile moldovenești, care au reușit să mobilizeze foarte operativ solidaritatea UE, dar și a României, Poloniei și Ucrainei, au cedat să „nu umble” la reorganizarea Moldovagaz, un element-cheie a Pachetului Energetic III, deși sprijinul acordat le permitea să nu se grăbească. „Cine a clipit primul?”, se întreabă retoric expertul și prognozează că în anul 2022 se va produce o nouă confruntare.

Referindu-se la „lecția moldovenească” pentru UE, Andrew Wilson menționează că „dependența Europei de aprovizionarea cu energie rusă este o provocare mai largă. Conducta Nord Stream 2 (...) este văzută ca o mare greșeală strategică de alte state de tranzit energetic și de ocolire – în special, de Ucraina și Polonia, în timp ce UE nu tratează în mod adecvat rolul Rusiei în creșterea prețurilor la energie.

Totodată, expertul consideră că „atât Moldova, cât și UE ar trebui să evite capcana negocierii cu Rusia asupra tuturor lucrurilor deodată. Energia, politica comercială și politica internă sunt domenii separate, UE nu ar trebui să-și lege interesul față de o problemă de alte subiecte. În caz contrar, Rusia va slăbi puterea de transformarepe care o are UE în Europa de Est. Căci, iată, Rusia a încercat să submineze solidaritatea UE în timpul crizei moldovenești, refuzând să aprovizioneze România cu gaz suplimentar pentru a-i limita capacitatea de a ajuta Moldova”.

Cât privește relațiile comerciale care există între UE și Moldova,  e un „subiect de discuție doar pentru cele două părți – nu și pentru Rusia, care nu este invitată la negocieri”, spune expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.