Moldova are o rată de aliniere de 60-80% la declarațiile și măsurile restrictive ale UE

Deși țările candidate la aderare„ au obligația de a se alinia progresiv la declarațiile Uniunii Europene și de a aplica măsuri restrictive atunci, când și acolo unde este necesar”, Republica Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Federației Rusiei și Republicii Belarus. O arată cea de-a doua parte a raportului Comisiei Europene din luna iunie 2022, care a fost consultat de Europa Liberă și urmează a fi publicat curând, transmite IPN.  

Republica Moldova își motivează poziția prin faptul că o aliniere la sancțiuni ar putea avea ca efect oprirea livrărilor de gaze rusești, dar și alte consecințe pe care economia țării nu le-ar putea suporta. Autoritățile de la Chișinău insistă totodată că respectă sancțiunile impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Republica Moldova are o rată de aliniere de 60-80% la declarațiile și măsurile restrictive ale politicii externe și de securitate comune, o arată evaluarea Comisiei Europene. Autorii raportului constată că alinierea la măsurile restrictive ale UE necesită mai multe eforturi din partea Republicii Moldova, observând și „o îmbunătățire recentă a ratei de aliniere a declarațiilor”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat pentru Europa Liberă că instituția nu va face comentarii pe capitole aparte atât timp când raportul nu este făcut public de instituțiile europene.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, iar în luna iunie i-a fost confirmat statutul de țară candidată. Raportul Comisiei Europene care se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de Republica Moldova către UE va fi publicat în această lună.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.