Moldova a stabilit prioritățile de cooperare cu NATO pentru anii 2022 – 2023

Autoritățile de la Chișinău își propun modernizarea sectorului de securitate și apărare în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, pentru a face față noilor provocări. În context, Cabinetul de Miniștri a aprobat Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), transmite IPN.

În opinia șefului diplomației moldovenești, Nicu Popescu, neutralitatea nu înseamnă izolarea țării. „Suntem ferm determinați să dezvoltăm cooperarea cu partenerii noștri în combaterea noilor amenințări comune la adresa securității, cum ar fi terorismul, amenințările cibernetice și să contribuim la promovarea stabilității și securității în regiune și pe continentul european. Rolul acestui parteneriat absolut necesar țării noastre este să aducă beneficii cetățenilor Republicii Moldova, să fortifice instituțiile statului în domeniul securității și apărării contribuind la obiectivul de a fi în continuare un factor de stabilitate în regiune”, a spus el.

Documentul prevede modernizarea Armatei Naționale în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, pentru a face față noilor provocări, inclusiv se va realiza accelerat reforma Poliției de Frontieră și a Trupelor de Carabinieri. În realizarea acestor obiective, Republica Moldova va conlucra cu Uniunea Europeană și cu alte organizații internaționale, urmărind scopul completării IPAP cu măsuri prevăzute de Acordul de Asociere Republica Moldova – UE și Strategia națională de dezvoltare.

IPAP trasează obiectivele de cooperare pe mai multe domenii de importanță strategică, precum: cooperarea cu structurile și instituțiile europene și euroatlantice, reformele democratice, drepturile omului, statul de drept, combaterea corupției, integritatea teritorială și relațiile cu vecinii, reforma sectorului de securitate și apărare, controlul democratic al Forțelor Armate, combaterea terorismului, asigurarea apărării cibernetice, dezvoltarea economică durabilă și securitatea energetică.

Din anul 2006, IPAP este actualizat periodic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.