Modificări la calcularea pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a copilului

Cuantumul pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani va fi calculat în baza salariului mediu lunar pe țară la data calculării pensiei. Prevederea se conține într-un proiect de lege votat de Parlament în două lecturi, transmite IPN.

Actualmente, pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani se ia în calcul salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei. În opinia autorilor proiectului, precum și a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, această prevedere dezavantajează femeile. Și aceasta pentru că sunt perpetuate decalajele de gen la cuantumul pensiilor, deoarece beneficiari de concediu pentru îngrijirea copilului preponderent sunt mamele.

La data de 1 august 2019, pensia medie constituia pentru bărbați 2278 de lei, iar pentru femei – 1688 de lei sau 75% din pensia medie în cazul bărbaților. Potrivit proiectului, scopul este de a armoniza politicile de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.