Mitropolitul Vladimir va oficia liturghia de hramul Chișinăului

Programul hramului Chișinăului va începe cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, dedicată sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, la Catedrală Mitropolitană. Slujba va începe la 08:30, potrivit unui program al Primăriei, și va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove.

După slujba religioasă va avea loc înconjurarea catedralei, cu citirea celor patru Evanghelii. Procesiunea va fi urmată de oficierea unui Te-Deum, după care mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove va ține o alocuțiune, în care se va adresa credincioșilor.

Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru IPN că și în acest an credincioșii vor avea acces în clădirea catedralei pe durata slujbei religioase, cu purtarea măștilor și păstrarea distanței sociale.

Cu referire la importanța sărbătorii, Vadim Cheibaș a menționat că „este una dintre sărbătorile mariologice, în amintirea unui eveniment miraculos, produs în biserica Sfânta Maria Maica lui Dumnezeu din Vlaherne – un cartier al Constantinopolului”. În anul 911, pe 14 octombrie, Maica Domnului s-a arătat în chip miraculos credincioșilor. Orașul Constantinopol era asediat și lumea strânsă în Biserica Vlaherne cerea ajutor Maicii Domnului. Cam pe la ora 04.00 dimineața, Sfântul Andrei și Epifanie, care erau în biserică, au avut parte de o descoperire a Maicii Domnului. Maica Domnului a intrat prin ușile bisericii, însoțită de către Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Teologul, împreună cu cetele îngerești. Maica Domnului s-a oprit sub policandrul central al bisericii, a îngenunchiat și a început a se ruga cu lacrimi. Apoi a intrat în Sfântul Altar și s-a rugat din nou. Apoi și-a scos Cinstitul Acoperământ (pânza cu care își acoperea capul) și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înălța de la ei.

Hramul Chișinăului a început să fie marcat pe 14 octombrie începând cu anul 2001. Până atunci ziua orașului era sărbătorită în a doua duminică a lunii octombrie, fără legătură cu sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului. 

D
e sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, 14 octombrie, mai multe localități din Republica Moldova își sărbătoresc hramul. Printre acestea sunt municipiul Bender, orașele Briceni, Florești, Rezina, Vulcănești.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.