Misiunea ENEMO va avea opt observatori internaționali la alegerile locale generale

Opt observatori pe termen lung și o echipă de bază a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), formată de cinci membri, vor monitoriza alegerile locale generale din 20 octombrie. Observatorii nu vor monitoriza și alegerile parlamentare noi în patru circumscripții.

Într-o conferință de presă la IPN, șeful Misiunii ENEMO, Dritan Taulla, a declarat că Misiunea își propune să îmbunătățească transparența procesului electoral și să evalueze integritatea și compatibilitatea acestuia cu cele mai bune standarde internaționale și legislația națională.

Potrivit lui Dritan Taulla, ENEMO va monitoriza, evalua și raporta principalele constatări legate de respectarea mediului politic și cultural general, precum și respectarea dreptului de a alege și a candida la alegeri. De asemenea, se va referi la conduita organelor de gestionare a alegerilor, agitația electorală, echitatea de gen, procesele de votare și numărare, precum și soluționarea litigiilor electorale.

„ENEMO operează în conformitate cu standardele internaționale de observare a alegerilor. Toți observatorii ENEMO au semnat Codul de conduită pentru observatorii electorali internaționali. Vom delega observatorii pentru a contribui la un proces electoral mai transparent în Moldova”, a declarat șeful Misiunii.

Pierre Peytier, șeful adjunct al Misiunii, a menționat că în următoarele săptămâni Misiunea se va întâlni cu diferite părți relevante – reprezentanți ai autorităților de stat, partide politice și candidați, societate civilă, reprezentanți ai mass-media, precum și comunitatea internațională. „Vom face asta cu scopul de a avea o imagine mai cuprinzătoare a întregului proces”, susține Pierre Peytier

Misiunea de observare intenționează să prezinte rapoarte interimare și preliminare publicului național și internațional. Potrivit lui Pierre Peytier, toate rapoartele și concluziile se vor baza pe datele oferite de observatorii din teren. Raportul final cu recomandările politice concrete pentru eventuale îmbunătățiri în domeniul alegerilor și politicilor conexe va fi emis și prezentat curând după alegeri.

Potrivit ofițerului de presă a ENEMO, Maja Milikic, actuala misiune este a 30-a misiune internațională ENEMO și a treia în Republica Moldova.

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) este o rețea internațională de 21 organizații lidere non-profit, non-partizane și non-guvernamentale din 17 țări.

Misiunea internațională de observare ENEMO este susținută financiar de către Uniunea Europeană și Regatul Olandei.

  • Dritan Taulla despre misiunea de observare ENEMO
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.