Mișcarea PRO: Companiile de creditare nebancară sunt vicioase și fundamentate pe corupție

Organizațiile de creditare nebancară sunt vicioase și sunt fundamentate pe corupție, iar sistemul de creditare nebancară reprezintă amenințări și riscuri asupra sistemului financiar din Republica Moldova. Sunt declarații ale reprezentanților Mișcării Civice „Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni” și ai Centrului Social-Politic European. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, instituțiile nebancare au fost acuzate că fac abuzuri și speculează tendențios cadrul legal în defavoarea populației.

Potrivit președintelui Mișcării PRO, Gheorghe Costandachi, astăzi în Republica Moldova funcționează în jur de 170 de întreprinderi de creditare nebancară, care pe parcursul anilor au deservit peste 1,7 milioane de clienți. Acum 468 de mii de clienți au accesate credite nebancare. Din numărul de consumatori de credite nebancare din perioada 2001-2020, în jur de 500 de mii au fost prejudiciați pe diferite căi. În opinia lui Gheorghe Costandachi, persoanele care iau credite nebancare sunt supuși unui jaf.

Gheorghe Costandachi spune că oamenii sunt atrași în capcană, prin scheme ascunse, fiind impuși să întoarcă sume mult mai mari decât cele contractate. Potrivit calculelor prezentate de cele două organizații, prejudiciile aduse, în perioada 2001-2020, persoanelor care au contractat credite de la organizațiile nebancare este de 12-15 miliarde de lei.

Potrivit vicepreședintelui mișcării PRO, Igor Borfotină, este nevoie de operat modificări urgente a cadrului legal, pentru a pune capăt ilegalităților din acest sistem al companiilor de creditare nebancară. E necesar un pachet de legi pentru o reformă profundă asupra sistemului de creditare nebancară. Igor Borfotină a mai spus că, în ultimii ani, mii de oameni au fost impuși să plece peste hotare la  muncă ca să achite datoriile fabricate de către organizațiile de creditare nebancară și estorcate pe căi ilegale de ceilalți reprezentanți ai cercului vicios.

Mișcarea PRO îndeamnă toți cetățenii să apeleze la ajutor, să se mobilizeze în jurul Mișcării PRO, „pentru a da o ripostă legală companiilor de creditare nebancară”. Reprezentanții Mișcării au mai spus că, în curând, vor propune un plan național prin care „să pună punct fărădelegilor în domeniul nebancar, dar și în alte domenii unde se comit infracțiuni financiare și acte de corupție”. Ei au îndemnat instituțiile de stat, conducerea statului să pună capăt fenomenelor cu tentă criminală care au loc în societate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.