Mircea Geoană: Este probabil ca acest război să continue o perioadă de timp

Ucraina are unele dificultăți tehnice, dar nu și strategice. O spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după ce Rusia a obținut unele victorii pe câmpul de luptă, în special, prin cucerirea orașului Avdiivka. Înaltul oficial spune că nu există premise ca războiul să se sfârșească în scurt timp, însă dă asigurări că Ucraina va beneficia în continuare de tot sprijinul NATO, notează IPN.

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că nu exclude posibilitatea trimiterii unor trupe occidentale în Ucraina. Declarația liderului francez este contrazisă de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a menționat că blocul Nord-Atlantic nu intenționează să trimită trupe în Ucraina. Mircea Geoană dă însă asigurări că statele membre vor oferi sprijin consistent Kievului și nu exclude posibilitatea aderării Ucrainei la NATO.

„Respectăm pe deplin dreptul aliaților noștri de a aduce idei noi la masa discuțiilor. Dar noi, cei din NATO, nu avem nicio intenție sau plan de a desfășura trupe în Ucraina. Ceea ce suntem hotărâți să facem este să continuăm să sprijinim Ucraina și să evităm escaladarea cu Rusia, lucru pe care l-am făcut până acum în mod satisfăcător. Acest lucru este deosebit de important după ce Ucraina a început negocierile pentru aderarea la UE și pentru a se apropia de NATO. Nu putem spune când, dar într-o zi o Ucraină suverană va face parte atât din NATO, cât și din UE. Este probabil ca acest război să continue pentru o perioadă de timp. Așadar, NATO va continua să se asigure că vom sprijini Ucraina și că vom evita o escaladare cu Rusia”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „El País”.

Mircea Geoană spune că deși Rusia a reușit să cucerească orașul Avdiivka, războiul este unul dinamic, iar NATO va ajuta Ucraina să opună rezistență pe câmpul de luptă și să descurajeze agresiunea militară în Europa.

„Dacă privesc jumătatea plină a paharului, văd Ucraina împingând flota rusă din Marea Neagră, departe de Crimeea, spre Marea Azov. Acesta este un mare succes. Cu ajutorul nostru, Ucraina a reușit să restabilească ruta de export de cereale din Marea Neagră. Văd unele dificultăți tehnice pentru Ucraina, dar nu și dificultăți strategice. Să avem încredere. În timp ce Rusia devine o economie de război și primește sprijin din partea Coreei de Nord și a Iranului, noi, de asemenea, ne creștem producția pentru a ajuta Ucraina și pentru a ne acoperi propriile nevoi de securitate, apărare și descurajare în Europa”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.