Ministrul finanţelor trebuie să se axeze prioritar pe reforme fiscale şi sociale, opinie

Amplificarea unei serii de reforme fiscale şi sociale sunt principalele direcţii de activitate pentru Anatol Arapu, noul ministru de finanţe al Republicii Moldova, consideră liderul Partidului Popular din Republica Moldova, ex-deputatul Alexandru Oleinic, transmite IPN.

„Minimul de existenţă trebuie să devină fundamentul la orice calcul în Republica Moldova. Dar pentru a avea posibilitate de a cheltui trebuie să creăm condiţii ca să avem alocaţii la buget”, a declarat Alexandru Oleinic într-un interviu pentru Europa Liberă.

Liderul PPRM a mai spus că trebuie să fie scoase la suprafaţă cele 50% de economie tenebră, trebuie să fie create condiţii şi în ceea ce priveşte impozitul pe venit, TVA, ca persoanelor să le fie convenabil să lucreze legal, nu la negru. „Trebuie să excludem salariile în plicuri, care sunt mai mult de 60%. Trebuie să excludem contrabanda la import. Asta afectează foarte mult bugetul şi dezvoltarea agenţilor economici”, a adăugat ex-deputatul.

Alexandru Oleinic a mai spus în context că analiza raportului Băncii Mondiale privind constrângerile care sunt în mediul de afaceri a scos la iveală probleme ce ţin de administrarea fiscală, cea vamală, de crearea condiţiilor pentru atragerea investiţiilor, impozitul pe venit, rambursarea taxei pe valoare adăugată etc. „Cred că cel mai important astăzi este crearea condiţiilor pentru dezvoltarea mediului de afaceri”, a subliniat politicianul.

Referindu-se la proiectul legii bugetului pentru 2014, Alexandru Oleinic a menţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, până la 1 septembrie Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte Guvernului politica fiscală pentru anul viitor. Ex-deputatul consideră că acesta va fi un test interesant nu numai pentru ministrul Anatol Arapu, dar şi pentru toată Coaliţia Pro Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.