Ministrul Educației: Niciun angajat din sistem nu va fi concediat

Niciun pas înapoi. Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, spune că decizia privind obligativitatea prezentării testului PCR sau antigen pentru angajații nevaccinați din sistemul educațional nu va fi revizuită. Ea rămâne în vigoare și are menirea de a proteja sănătatea copiilor. Ministrul spune că niciun angajat nevaccinat nu va fi concediat dacă nu este imunizat, însă în lipsa unui test COVID îi va fi interzis accesul în instituția de învățământ, notează IPN.

Guvernul și-a stabilit drept prioritate asigurarea, până la 1 octombrie, a ratei de vaccinare de 95% în fiecare instituție de învățământ. Cu scopul de a încuraja vaccinarea angajaților din domeniul învățământului, a fost instituită obligativitatea prezentării rezultatelor unui test anti-COVID-19, la fiecare 14 zile pentru persoanele nevaccinate. Guvernul spune că nu va asigura gratuitatea testelor, atât timp cât statul asigură gratuitatea vaccinului.

„Această prevedere a fost gândită pentru a securiza spațiul școlar, fiindcă la școală profesorul este unul, iar elevii sunt mulți. Ne dorim securizarea școlilor pentru a putea continua procesul educațional cu prezența fizică la ore. Fiind vorba de sănătatea copiilor, trebuie să ne asigurăm că mediul în care stau este sigur. Angajații din sistemul educațional trebuie să înțeleagă că nevaccinându-se pun în pericol sănătatea lor, a copiilor și a colegilor lor”, a spus Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului, niciun angajat nevaccinat nu fi va dat afară din sistem. În același timp, niciun angajat nevaccinat al școlii nu va avea acces în instituția de învățământ în lipsa unui test COVID-19 negativ.

„Nu va fi niciun profesor dat afară, dar el va avea acces în instituție doar prezentând un test. Niciun director de școală nu va interveni cu acțiuni de demitere. Îndemnul meu este ca prevederea care a fost instituită pentru personalul din instituțiile de învățământ să fie respectată. Decizia a fost luată pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor. Decizia ca fiecare să-și achite testul din cont propriu nu va fi modificată, dimpotrivă, cred că această obligativitate va fi instituită și pentru alte categorii de angajați”, a mai spus Anatolie Topală.

Deși, la nivel național, Guvernul a anunțat că nu va achita pentru procurarea testelor necesare profesorilor nevaccinați, primăria municipiului Chișinău spune că a alocat 3 milioane de lei pentru procurarea testelor rapide destinate cadrelor didactice din capitală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.