Ministrul economiei: Oamenii lui Plahotniuc adunau bir, ca în evul mediu, de la business

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că „o mână de oameni au adus în structurile statului schemele din anii 90 și au transformat o țară întreagă în propria afacere”. Potrivit ministrului, lunar din aceste scheme 400 de milioane de lei, cel puțin, ajungeau în buzunarele unui grup criminal organizat, transmite IPN.

„Banii noștri, ai cetățenilor, nu ajungeau în bugetul țării, dar în buzunarul unui grup criminal organizat. Să vorbim despre baroni, acești generali de supraveghere ai oștii criminale a lui Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, ex-lider al PDM, n.r.). Majoritatea structurilor economiei erau controlate și subordonate baronilor Partidului Democrat”, a declarat Vadim Brînzan într-un briefing de presă.

Ministrul a menționat că „acei oameni adunau bir, ca în evul mediu, de la business, instituții de stat, peste tot unde se putea de furat, iar o parte din ei o fac și în continuare”. Potrivit lui Vadim Brînzan, „banii erau adunați în bugetul partidului, de unde erau redirecționați către cei care deserveau acest sistem, iar cei care nu erau de acord să plătească erau închiși, șantajați cu dosare penale sau li se preluau afacerile”. Ministrul a mai spus că toate astea se făceau „cu susținerea organelor de drept și a organelor de forță, care asigurau paza și acoperirea acestor scheme”.

Vadim Brînzan a declarat că Ministerul „le asigura spatele și le dezlega mâinile baronilor, promovând politici convenabile sau închideau ochii când urma să intervină”. Potrivit ministrului, există plângeri din partea cetățenilor, agenților economici, în care este descris ce se întâmpla în cadrul unor instituții, așa ca Agenția Națională Transport Auto sau Calea Ferată a Moldovei. Ministrul spune că în una din scrisori se menționează că la CFM se percepeau taxe neoficiale cuprinse între 2 și 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată în Moldova. Potrivit lui, anul trecut au fost transportate zece milioane de tone de marfă, iar un simplu calcul arată că este vorba despre 20-50 de milioane de euro, „bani murdari colectați de acești „baroni”.

„Vreau să transmit un mesaj acestor baroni, șefilor, șefuleților, procurorilor, judecătorilor, funcționarilor și executorilor care au participat și încă participă la aceste scheme frauduloase: în primul rând, Plahotniuc a plecat și nu se va întoarce în Moldova, decât în cătușe. Gata, nu mai aveți acoperire. În al doilea rând, noi știm cine sunt acești baroni și oamenii de sub ei, cum și cât a fost furat. Toate interpelările pe care le-am primit de la cetățeni sunt, la ordinul meu, expediate către organele de resort – la Procuratura Generală, CNA”, a notat ministrul economiei.

Vadim Brînzan a îndemnat și reprezentanții organelor de drept „care au acoperit anii aceștia aceste scheme să nu să se țină de scaune”. Potrivit lui, acestora nu le rămâne decât să-și prezinte demisia și să colaboreze cu organele de drept. Ministru a mai spus că se pregătește un pachet legislativ care „să aducă normalitate și transparență în economie”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.