Ministrul agriculturii cere Guvernului să compenseze parțial pierderile agricultorilor

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, solicită Guvernului să aloce producătorilor agricoli, din fondul de rezervă, 47 de milioane de lei pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate agriculturii de condițiile meteo nefavorabile, transmite IPN.

„Am început un an agricol destul de bun, comparativ cu ceea ce am avut în 2020, însă schimbările climatice care ne afectează tot mai mult nu ne oferă posibilitate ca să avem un an agricol perfect”, a menționat Ion Perju astăzi, în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul a precizat că, în mai și la începutul lunii iunie, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural, precum vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf, care au generat pagube destul de mari pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane. Cele mai afectate sunt Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești, Ungheni.

„Au fost afectate importante segmente de infrastructură economică și socială – au fost spălate drumuri, asfalturi și a fost distruse poduri, dar și suprafețe de semănături și culturi agricole. Au fost afectate suprafețe de porumb, floarea-soarelui, grâu, orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume și pomușoare, dar și alte culturi”, a subliniat Ion Perju.

Potrivit datelor oferite de Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, timp de 12 zile, în total au  fost tratate cu agent activ 396 de obiecte și au fost deja lansate 3056 de rachete sau de două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă că vor fi necesare procurări suplimentare de rachete. În zonele în care sunt instalate sisteme antigrindină nu au fost înregistrate prejudicii asupra culturilor agricole, a notat ministrul.

Ion Perju a mai spus că, încă la sfârșitul anului trecut, a solicit ca să fie oferite suplimentar 7 milioane de lei din bugetul de stat pentru a instala încă 18 puncte de rachete antigrindină, pentru raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești, Șoldănești, care ar acoperi 250 de mii de hectare și astfel s-ar fi ajuns la o suprafață totală de 2 milioane de hectare.

Ministrul a cerut ca, din rezerva de stat, să fie virați 12 milioane de lei pentru achiziționarea a încă a unui lot de rachete antigrindină, care ar proteja culturile până la sfârșitul perioadei agricole. Potrivit lui Ion Perju, precipitații cu grindină am putea avea până la sfârșitul lunii septembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.