Ministra sănătății: Guvernul a pregătit un pachet de servicii pentru foștii deportați

Guvernul va oferi un pachet anual de servicii pentru menținerea sănătății foștilor deportați. Declarația a fost făcută de ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari, în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

Ministra spune că Guvernul a decis că persoanele deportate merită toată atenția autorităților atât prin măsuri de protecție socială, cât și reabilitare a sănătății. „Condițiile la care au fost supuse aceste persoane au fost inumane. Aceste condiții nu puteau să nu-și lase amprenta asupra stării de sănătate a oamenilor. În acest sens, Guvernul vine cu un pachet de servicii oferite anual acestor persoane pentru a-și evalua, monitoriza starea de sănătate. În cazul în care se constată maladii cronice, se oferă și servicii de tratament și reabilitare”, a declarat ministra.

Istoricul Ion Varta susține că primul val al deportărilor i-a vizat pe toți cei care au făcut parte din formațiunile politice în România regală, din perioada interbelică, care au deținut funcții de primari, secretari, cei care au fost etichetați ca mari latifundiari și toți transfugii din fosta Uniune Sovietică, care și-au găsit refugiul în România după ce s-a încheiat războiul civil. Al doilea val-ținta deportărilor au fost țăranii care refuzau să se înregimenteze în așa-zisele colhozuri. „Fiindcă nu putea un țăran înțelept să accepte benevol să se dezică de toate bunurile lui și trebuia să le transmită gospodăriei colective”, a spus Ion Varta.

Potrivit datelor Asociației foștilor deportați și deținuți politici, numărul deportaților din Basarabia depășește 94,7 mii de persoane. Dintre care, în Republica Moldova mai sunt în viață 7680 de foști deportați, cu 450 mai puțini ca anul trecut. Sunt atestate trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.