Ministerul Tineretului şi Sportului cere demisia conducerii Federaţiei de Judo

Federaţia de Judo din Moldova riscă sancţiuni disciplinare şi administrative. Acestea vor fi aplicate în cazul în care actuala conducere a federaţiei, în frunte cu preşedintele Veaceslav Manloachi, nu-şi va da demisia, ca urmare a scandalului transferului celor mai buni judocani în Emiratele Arabe Unite.

„Nu vom avea judo în Moldova atât timp cât la conducere va fi Veaceslav Manolachi. Această persoană a încălcat ordine, el trebuie să-şi dea demisia”, a declarat ministrul în exerciţiu al tineretului şi sportului, Octavian Ţâcu, la o conferinţă de presă. 

Ministrul spune că schimbările din interiorul federaţiei trebuie să fie realizate cel târziu pe 17 iulie, când se va încheia Universiada Mondială. „Nu vom colabora cu această federaţie, care are moralitatea afectată. Sunt necesare schimbări în interior. La conducere trebuie să se afle oameni care au un cuvânt greu de spus în judo. Termenul de graţie este între 4 şi 17 iulie. În caz contrar, avem susţinerea Comitetului Naţional Olimpic ca să înaintăm Federaţiei Internaţionale de Judo un demers de descalificare a forului naţional”, a spus Ţâcu.

În acelaşi timp, oficialul a confirmat că Procuratura Generală a demarat o anchetă privind transferul celor 6 judocani în Emiratele Arabe Unite. „În anchetă sunt vizate 4 persoane: Veaceslav Manolachi, preşedintele federaţiei, Dumitru Eşanu, secretarul general, precum şi antrenorii Vasile Colţa şi Ion Cujbă. Mai mult ca atât, Federaţia Internaţională ne-a oferit copiile paşapoartelor sportivilor, ceea ce demonstrează că transferul a fost realizat cu mult înainte”, a menţionat Octavian Ţâcu.

În această primăvară, 6 judocani moldoveni, printre care liderii lotului naţional, Sergiu Toma, Victor Scvorţov şi Ion Remarenco, au primit cu acordul conducerii federaţiei de profil dreptul de a reprezenta Emiratele Arabe Unite la competiţiile internaţionale. „Acest caz a bulversat comunitatea sportivă din Moldova. Veaceslav Manolachi a compromis judoul moldovenesc prin acest transfer fraudulos”, a  adăugat ministrul. Potrivit lui Ţâcu, una din soluţiile redresării situaţiei ar putea fi crearea unei federaţii de alternativă, iar membrii acesteia să fie aleşi în baza unor criterii transparente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.