Mihai Mogîldea: Boicotarea referendumului de unele partide ar putea duce rata de participare sub 33%

În condițiile în care actorii proruși își unesc forțele pentru boicotarea referendumului, rata de participare ar putea fi sub 33%. Opinia aparține directorului adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea. Potrivit expertului, o rată de participare sub pragul necesar pentru validarea plebiscitului va însemna un eșec pentru guvernanți, în calitate de inițiatori ai acestei idei. Mihai Mogîldea le sugerează reprezentanților PAS să cheme oamenii la urne, indiferent de opțiune lor politică, notează IPN.

Directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, se arată îngrijorat pentru rezultatul referendumului din toamnă. Potrivit expertului, în condițiile în care PSRM și alte formațiuni vor boicota plebiscitul, prezența la urne ar putea fi sub 33%. Mihai Mogîldea spune că riscurile unui eventual eșec al referendumului se vor răsfrânge, în special, asupra guvernării.

„Referendumul a devenit cea mai importantă carte de jucat pentru Rusia în Republica Moldova, în această toamnă. Nu alegerile prezidențiale, ci referendumul. Toată atenția opoziției proruse, Dodon, Șor, Vlah, va fi concentrată pe acest referendum. Boicotarea referendumului va fi un pas comun pentru toți. Odată unite aceste forțe, am putea să asistăm la situația imprevizibilă legată de o participare scăzută la referendum. La limită. Puțin peste 33%. Cred că rata de participare va fi în jur de 35%. Sper mai mare de atât, dar nu o văd mai mare de 40%. Socialiștii, partidul Șor, adună cam 1/3 din electorat. În cazul în care toate aceste forțe, unite, vor boicota acest proces, s-ar putea ca această treime să ducă prezența la vot la 35%. Sau chiar sub pragul de 33%. Riscul este unul iminent. Forțele proeuropene trebuie să înțeleagă riscurile care reies dintr-un referendum eșuat. Riscurile se vor răsfrânge, în special, asupra PAS-ului, ca inițiator al acestui referendum. Ar putea fi afectată și imaginea cursului de integrare europeană”, a spus Mihai Mogîldea în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Mihai Mogîldea spune că miza principală a guvernanților este să convingă oamenii să iasă la urne, indiferent dacă vor opta pentru sau împotriva vectorului european. Mihai Mogîldea spune că o rată scăzută de participare la referendum va știrbi din credibilitatea acestui exercițiu democratic.

„Noi nu vrem un referendum cu o rată de participare de 33%. Eu aș vrea un referendum cu o rată de participare de 50-60%. Atunci vom vedea exact cum gândește lumea din această țară. În cazul în care, în anumite regiuni, rata de participare va fi de 10%, cum bănuiesc că se va întâmpla în Găgăuzia, se pierde din legitimitatea și credibilitatea acestui referendum. Când PAS merge la Comrat, Bălți, Taraclia, ar trebui să le spună oamenilor să iasă și să-și spună cuvântul. Cel mai probabil, în 2-3 luni nu vor reuși să le schimbe percepția față de integrarea europeană, dar cel puțin ar putea să-i încurajeze să iasă și să-și spună punctul de vedere”, a mai spus directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Potrivit legii, validarea unui referendum constituțional necesită o rată de participare de peste 33%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.