Mihai Isac: Franța încearcă să-și recapete rolul de lider geopolitic în Uniunea Europeană

Franța încearcă să-și recapete rolul de lider geopolitic în Uniunea Europeană. Astfel califică expertul în domeniul politicii externe, Mihai Isac, prezența tot mai mare a Franței în regiune. Potrivit expertului, declarațiile tăioase ale liderului francez privind trimiterea trupelor în Ucraina și decizia de a trimite un atașat militar în Republica Moldova reprezintă o încercare a Franței de a se poziționa ca un lider și în această parte a Europei, notează IPN.

Ieri, președintele francez,
Emmanuel Macron, a menționat că Rusia nu se va opri în Ucraina, dacă va învinge armata ucraineană, ci va amenința Polonia, România și Republica Moldova. Declarația lui Macron vine după ce, anterior, liderul de la Elysee a menționat că nu trebuie exclus scenariul trimiterii trupelor militare în Ucraina. Expertul în domeniul politicii externe, Mihai Isac, spune că retorica lui Emmanuel Macron din ultima perioadă arată că Franța vrea să-și recapete poziția de lider geopolitic în Europa.

„Franța este implicată pe mai multe fronturi în regiune. În Armenia, în problema cu Azerbaidjanul, în Republica Moldova – prin ajutorul pentru a rezista împotriva războiului hibrid, în Ucraina – vedem în ultimele zile declarațiile dure ale liderului francez la adresa lui Putin. Deci, vedem o încercare a Franței de a-și recăpăta rolul de lider geopolitic în Uniunea Europeană. Elitele franceze niciodată nu s-au împăcat cu ideea că ar putea fi vioara a doua. Ieșirea Marii Britanii din UE i-a oferit Franței prilejul de a prelua conducerea unor inițiative la nivelul UE. Orice deschidere de birou de atașat militar francez ar trebui să-i bucure pe cei de la Chișinău. Diplomația militară a fost unul dintre mijloacele prin care România și-a asigurat foarte multe parteneriate, inclusiv, economice”, a spus expertul Mihai Isac în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Expertul a menționat că Franța și Republica Moldova ar trebui să-și intensifice cooperarea pe domeniul securității, decizia de a trimite un atașat militar francez la Chișinău fiind una binevenită.

„Chiar în aceste momente, când Republica Moldova devine furnizor de securitate prin trupele din Kosovo și Liban, există contact cu mulți soldați francezi care sunt participanți la aceste misiuni. Deci, această multitudine de relații dintre Franța și Republica Moldova nu poate decât să ne bucure. Republica Moldova este membră a organizației francofoniei. Diaspora Republicii Moldova, care trăiește în Franța, este foarte bine integrată, nu are probleme de integrare în câmpul muncii sau învățământ. Trebuie să ne întrebăm de ce pe domeniul securității nu s-a făcut nimic până acum? Interesul Franței a crescut acum, din cauza războiului din Ucraina. Acum Franța încearcă să recupereze anumite zone de influență”, a mai spus comentatorul politic.

Recent, ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a anunțat că Parisul trimite un atașat militar care-și va exercita funcțiile în sediul Ambasadei Franței de la Chișinău. Ministrul a explicat că este vorba despre o femeie locotenent – colonel, care este acreditată pentru Republica Moldova și care a activat până acum în sediul Ambasadei Franceze de la București.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.