Mihai Ghimpu: România nu poate acorda Chişinăului împrumutul de 150 mln de euro

Republica Moldova nu va putea beneficia de împrumutul de 150 de milioane de euro, promis de Guvernul de la Bucureşti, până nu va semna Memorandumul cu FMI. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

„Am ajuns într-o situaţie stupidă. FMI nu permite altor state să acorde credite Republicii Moldova în lipsa unui acord. Au spus „nu” şi României. Am mizat foarte mult pe ajutorul Guvernului României, însă nu este posibil”, a precizat Ghimpu.

Preşedintele PL a respins declaraţiile unor colegi de alianţă că demisia lui Drăguţanu ar fi motivul pentru care reprezentanţii FMI sosiţi săptămâna trecută la Chişinău s-au abţinut de la negocierile privind  semnarea unui memorandum. „Drăguţanu  continuă să-şi exercite mandatul până Parlamentul îi va accepta demisia. Dar poate şi să n-o accepte. Nu demisia guvernatorului i-a deranjat pe cei de la FMI. Principala problemă e că nu au fost lichidate cele trei bănci, BEM, Unibank şi Banca Socială, implicate în furtul miliardului. Partenerii noştri de peste hotare au vrut să vadă că la noi funcţionează legea”, a adăugat Ghimpu.

Premierul român Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută intenţia de a acorda Republicii Moldova un împrumut de 150 de milioane de lei, dintre care prima tranşă, de 60 de milioane de euro, până la finele anului curent.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.