Mihai Ghimpu: Asistăm la uzurparea puterii în municipiul Chișinău

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susține că în urma acțiunilor de astăzi, și anume numirea celor doi viceprimari de către primarul interimar Nistor Grozavu, se constată uzurparea puterii în municipiul Chișinău. Deputații liberali intenționează să ceară interpretarea Constituției pentru a clarifica în mod clar care este „întinderea interimatului funcției pe mandat de ales local”, iar consilierii liberali din Consiliul municipal Chișinău vor contesta în instanță dispozițiile de numire a celor doi viceprimari, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, liderul PL a declarat că, potrivit legislației, după două tentative nereușite de a numi viceprimarii în cadrul CMC, primarul general poate să-i numească prin dispoziție, încă acest lucru nu-l poate face primarul interimar. În opinia lui Mihai Ghimpu, Silvia Radu este candidata lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat și reprezintă PDM-ul în fruntea Primăriei. Liberalul a menționat că anterior Igor Dodon spunea că în toamnă Primăria va avea altă conducere, iar acum PDM vine să confirme aceste declarații și aceste lucruri denotă că PSRM și PDM sunt în cârdășie. Politicianul a mai spus că există dovezi că deja au fost date indicații ca toate lucrurile lui Dorin Chirtoacă să fie scoase din biroul său.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, toate aceste acțiuni vin să confirme că dosarele intentate în privința lui Dorin Chirtoacă sunt politice. Potrivit lui, Nistor Grozavu a semnat dispozițiile de numire a viceprimarilor doar pentru „a-și salva pielea”, întrucât procurorii au probe că el a încălcat legea, iar în acest mod acesta va scăpa de răspundere.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a declarat că Partidul Liberal, prin intermediul deputaților săi, va solicita interpretarea Constituției pentru a clarifica în mod clar care este „întinderea interimatului funcției pe mandat de ales local”, așa cum a fost făcut în anul 2013, atunci când a apărut interimatul funcției de președinte al Parlamentului. Potrivit lui, atunci Curtea a statuat că nu poate fi egalat președintele Parlamentului cu interimarul, pentru că diferă modul de alegre, dar și cel de demitere. În opinia sa, acest exemplu este relevant și în cazul primarului general.

Totodată, consilierii PL din CMC au pregătit o cerere în instanța de judecată pentru a contesta dispozițiile de desemnare a Silviei Radu și a lui Ruslan Codreanu în funcția de viceprimar. Valeriu Munteanu susține că și în acest sens au existat precedente când s-au încercat asemenea proceduri și acestea au fost respinse în instanță. PL planifică să se adreseze cu demersuri către ambasadele acreditate la Chișinău, dar și către organizații internaționale pentru a semnala derapajele grave care au loc la nivelul municipiului Chișinău, dar și a întregii republici.

În dimineața zilei de luni, 6 noiembrie, Silvia Radu și Ruslan Codreanu au fost numiți viceprimari ai capitalei prin dispoziția primarului interimar. Totodată, Nistor Grozavu a semnat o declarație prin care a anunțat că se retrage din funcția de primar interimar. Interimatul funcției de primar general urmează să fie asigurat de către Silvia Radu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.