Metalferos nu este o întreprindere care aduce venit, premier

Premierul Ion Chicu susține că întreprinderea cu capital de stat Metalferos nu este una care ar aduce venituri, iar statul nu trebuie să se ocupe de colectarea fierului uzat. Luni, după ședința conducerii de vârf a țării, prim-ministrul a declarat că Metalferos, în 2018, a avut venituri de 1,4 miliarde de lei, iar profitul înregistrat a fost de circa 20 de milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit premierului, dacă este împărțit profitul de 20 de milioane de lei la cifra de vânzări, se va vedea că rentabilitatea a fost neesențială. Și aceasta, în condițiile când întreprinderea era monopolist pe piață, dicta inclusiv prețurile de achiziție, nu avea concurență. „Eu nu vreau să vă spun ce o să se întâmple cu Metalferos, activ al statului, ulterior, dacă în 2018, când era monopolist, a avut doar 2% profit”, a remarcat Ion Chicu.

Premierul susține că privatizarea întreprinderii este necesară. În caz contrar, dacă în anii următori întreprinderea va suporta pierderi, acestea vor fi acoperite din impozitele pe care le plătesc cetățenii. „Asta este metodologia, dacă este activul statului și el înregistrează pierderi, trebuie să acoperim din buget”, a precizat premierul.

Săptămâna trecut, Guvernul a anunțat că va scoate la privatizare în perioada imediat următoare societatea pe acțiuni Metalferos. La începutul lunii decembrie, șapte persoane au fost reținute după circa 50 de percheziții la Metalferos și alte companii interpuse. Procuratura Anticorupție anunța că persoanele implicate urmăreau sustragerea continuă a banilor din întreprindere. Suma prejudiciului calculat era de peste 215 milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.