Meseria de cusătoreasă rămâne cea mai solicitată pe piața muncii

Pe parcursul ultimilor ani, meseria de cusătoreasă rămâne a fi cea mai solicitată de către angajatori. Numărul solicitărilor specialiștilor cu această meserie a constituit, la sfârșitul lunii iunie, 17% din numărul locurilor vacante aflate la evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), transmite IPN.

Conform situației din 30 iunie, în baza de date ANOFM la evidență erau 16951 de șomeri și 13040 de locuri de muncă vacante. Din numărul total al șomerilor, 11 mii sunt din localitățile rurale. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt însă în municipiul Chișinău, circa 4600 la număr.

Numărul șomerilor care dețineau meseria de cusătoreasă la data de 30 iunie era de 1%. La fel, se atestă o insuficiență de specialiști în medicină, învățământ și administrația publică. Piața forței de muncă are nevoie și de operatori în sectorul de producție, legători filoane și cabluri, operatori în telecomunicații, confecționeri în industria textilă, conducători de troleibuz etc.

Analizând locurile vacante, se atestă o pondere de 50% a locurilor de muncă cu salarii mai mari de 3000 de lei, urmate de locurile cu salarii între 2000-3000 de lei (23%), salarii în acord (în funcție de norma îndeplinită – 22%) și cele până la 2000 lei (5%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.