Medicii și pacienții nu sunt suficient informații despre medicamentele compensate, studiu

Medicii și pacienții au parte de o lipsă de informare privind accesul la medicamentele compensate și există neconcordanțe între recomandările medicilor de specialitate și a medicilor de familie când vine vorba de eliberarea medicamentelor compensate către pacienți. Concluziile sunt prezentate în studiul „Accesibilitatea la medicamente prin prisma listei medicamentelor compensate”, prezentat în cadrul unui eveniment care a avut loc pe 19 iulie.

Directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), Stela Bivol, a declarat că Republica Moldova a trecut la o diversificare largă a gamei de medicamente compensate, existând și o creștere substanțială pentru acoperirea costurilor acestora. Chiar și așa, și cheltuielile populației pentru medicamente sunt în creștere. Directorul Centrului PAS și-a exprimat speranța că rezultatele studiului vor fi utile pentru a fi găsite mecanismele prin care să crească accesul populației la medicamente.

„Asigurarea cu medicamente, inclusiv compensate, în special a cetățenilor din mediul rural, este o problemă care preocupă de mulți ani factorii de decizie”, a spus Elena Bacalu, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Potrivit parlamentarei, este suficient să fie aplicate normele internaționale pentru a rezolva problema accesului la medicamente compensate, iar pentru aceasta este nevoie de ținut cont și de studiul prezentat.

Studiul mai precizează că există necorelări între diferite acte normative care reglementează domeniul de compensare a medicamentelor. Sunt menționate și alte neconcordanțe care creează confuzie pacienților. Unii medici de profil sau farmaciști informează pacienții că pot beneficia de un anumit medicament compensat, iar medicului de familie îi revine dificultatea de a explica că acel preparat este compensat doar pentru anumite maladii.

Recomandările autorilor studiului sunt legate de elaborarea unui instrument electronic complex de evidență a traseului cererii pentru medicamente compensate, elaborarea de instrumente și ghiduri pentru orientarea coerentă, transparentă și justificată a hotărârilor pentru structurile și experții implicați în luarea deciziilor, revizuirea regulamentului privind mecanismul de includere a medicamentelor pentru compensare.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Sporirea accesului populației la medicamente”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.