Mecanismul prin care diaspora își poate aduce bunurile acasă trebuie îmbunătățit, opinie

Legea privind acordarea scutirii de plata drepturilor de import pentru cetăţenii Republicii Moldova care revin cu traiul în Republica Moldova necesită ajustată asfel încât să fie cu adevărat în favoarea poporului. Este îndemnul lui Dumitru Pogorea, președinte de onoare al Centrului național moldovenesc cultural din Novosibirsk, care personal s-a confruntat cu dificultăți în drumul spre casă.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Dumitru Pogorea a relatat că dificultățile au început de la căutarea transportului cu care să aducăîn țară bunurile personale adunate pe durata aflării în Federația Rusă. „O companie din Moldova  a promis ca vine să încarce toate bunurile noastre materiale. Am vorbit la vamă, am plătit hamalii. Luni trebuie să încarc, joi am fost la vamă am făcut actele, am plătit hamalii și duminica seara nici nu mă sună, dar îmi trimite un mesaj că nu mai vine”, a spus Dumitru Pogorea. Bărbatul a trebuit să găsească alte soluții. Dar provocările nu s-au oprit aici. Ajuns în vamă, i s-a comunicat că trebuia să preîntâmpine cu 30 de zile înainte despre intenția să treacă bunurile personale peste hotar. Așa a ajuns cu toate lucrurile la un depozit, pe care l-a găsit cu greu pentru că aceste spații nu sunt oferite persoanelor fizice. Au urmat cheltuieli peste cheltuieli.

Dumitru Pogorea crede că legea în vigoare nu este echitabilă pentru că nu ține cont de perioada aflării persoanei peste hotare. Or, în cinci, zeze sau treizeci de ani valoarea bunurilor agonisite este diferită.  „Treizeci de ani de zile noi am frământat glodul, am organizat secții de votare ca să vină cei de dreapta la putere, să facă ordine în țară, să avem legi pentru popor, să avem pensii mari, salarii mari la bugetari. Și, fraților, cam nu prea văd euˮ, a regretat Dumitru Pogorea. 

Bărbatul s-a adresat și Biroului relații cu diaspora cu îndemnul să elaboreze un mecanism de monitorizare a întregului proces de întoarcere a diasporei acasă. „Vă rog foarte mult să vă suflecați mânecile și își vă ocupați de lucru. Dacă nu, dați loc la alți băieți care se pricep, care pot lucraˮ, a spus Dumitru Pogorea.


Ion Cojocaru, șofer de autobuz, s-a confruntat cu un caz în care i-au fost reținute produsele alimentare pe care le avea în autovehicul, pe motiv ca ar face contrabandă. Pe lângă faptul că a rămas fără bunuri, i-a fost aplicată și amendă. „Moldova se menține pe diaspora care se află peste hotareˮ, spune bărbatul, sugerând că moldovenii care muncesc peste hotare ar trebui tratați cu mai multă demnitate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.