MEC: Din 1 ianuarie, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15%

De la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15%. Valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2000 la 2300 de lei. Ministerul Educației și cercetării precizează că majorările salariale pentru profesori sunt mai mari decât cele propuse pentru alte categorii de angajați. Și această prioritizare denotă preocuparea majoră care există la nivel de executiv față de profesori, menționează MEC în contextul unor acțiuni organizate de către sindicatele din educație, transmite IPN.

„Ministerul Educației și Cercetării susține și apreciază efortul sindicatelor de a mobiliza societatea în jurul problemelor cu care se confruntă cadrele didactice. Ministerul se preocupă în mod constant de stimularea și susținerea angajaților din  sistemul educațional și întreprinde mai multe acțiuni concrete în acest sens”, se arată în reacția Ministerului.

Potrivit MECC, în luna octombrie a acestui an Guvernul a reușit să identifice resursele necesare pentru plata unică de 5 mii de lei pentru toate cadrele didactice și 3 mii de lei pentru personalul non-didactic, plăți care sunt în curs de achitare. Numărul total al beneficiarilor se ridică la 102 mii de persoane, în acest scop fiind alocați 450 de milioane de lei. Totodată, în ultimele luni, ministerul a alocat circa 10 milioane de lei pentru formarea și recalificarea cadrelor didactice.

Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova a organizat acțiuni de sensibilizare a autorităților, în cadrul căror au solicitat majorarea salariilor în domeniul educației, precum și condiții de muncă și de trai decente. De asemenea, pedagogii cer să fie respectați și protejați prin adoptarea cât mai urgentă a Legii anti-violență contra cadrelor didactice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.