Măsurile de construire a unei economii dezvoltate în Moldova, discutate la Bruxelles

Construirea unei economii dezvoltate, reziliente și competitive, care să asigure creșterea economică și accesul la piața internă a Uniunii Europene a fost principala temă abordată la întrevederea premierului Dorin Recean cu Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, transmite IPN.

Prim-ministrul a subliniat că în anul curent Guvernul își va concentra eforturile asupra promovării unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme, care să favorizeze redresarea și o creștere economică sustenabilă. În context, premierul și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de UE Republicii Moldova, în special pentru sprijinul financiar anunțat de 250 de milioane de euro.

Premierul l-a informat pe oficialul european despre Planul de creștere economică al Guvernului, bazat pe intervenții concrete, menite să sprijine aderarea Republicii Moldova la piața internă a UE. „Ne dorim să dezvoltăm un model economic aliniat la cel european, axat pe digitalizare, inovații, eficiență energetică și economie verde, dar și un mediu de afaceri favorabil și predictibil”, a declarat Dorin Recean, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

Oficialii au mai vorbit despre Programul de reformă economică 2024-2026, prezentat la începutul anului curent de către Republica Moldova, pentru prima dată după acordarea statutului de stat candidat pentru aderare. Alte subiecte au vizat Platforma de parteneriat pentru Moldova și organizarea, anuală, a conferințelor ministeriale la nivel înalt pentru a mobiliza resurse, a evalua rezultatele și a stabili noi priorități de sprijin.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a încurajat Guvernul să continue realizarea agendei de reforme și a dat asigurări referitoare la sprijinul necesar în acest sens.

În cadrul întrevederii, premierul a menționat că așteaptă o evaluare pozitivă a cererii Republicii Moldova de aderare la Spațiul Unic de Plăți în Euro, depusă la Consiliul European de Plăți în ianuarie 2024, care reprezintă un pas esențial în direcția integrării economice și politice europene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.