Mașinile parcate sub copacii din curțile de la Ciocana și Râșcani trebuie mutate

Cetățenii din Chișinău sunt îndemnați să nu-și parcheze mașinile sub copaci. După ploile abundente și vântul puternic de marți mai există pericol ca peste vehicule să cadă crengi. Automobilele parcate împiedică autospecialele municipale să intervină la înlăturarea consecințelor furtunii, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban, într-o conferință de presă, transmite IPN.

„Rugăm: evacuați până duminică autoturismele. Se va interveni cu tehnică grea. Sunt foarte multe crengi care încă atârnă de copaci, de rețele, și prezintă un risc sporit. Plus, că nu pot interveni turnurile și alte autospeciale în curțile de bloc pentru că sunt foarte multe mașini parcate. Ieri nu am reușit să ajungem în o treime din curți, să activăm în regim normal din cauza mașinilor parcate. Nu am putut găsi proprietarii ca să le dea la o parte. Vă rugăm foarte mult, stimați locuitori din sectorul Râșcani și Ciocana preponderent, să evacuați mașinile din zonele de intervenție”, a solicitat edilul.

Primarul a menționat că pagubele estimate și cheltuielile pentru reparații se cifrează la 17 milioane de lei, însă evaluările continuă. Este vorba despre acoperișuri deteriorate, blocuri inundate, fundații ale caselor de locuit au fost spălate. În capitală au fost doborâți peste 50 de piloni. Doar 13 pot fi restabiliți. De asemenea, au fost doborâți 585 de copaci, ceea ce, potrivit primarului, este foarte grav.

Miercuri în teren au fost mobilizate peste 1 200 de persoane, cei mai mulți în sectoarele Râșcani și Ciocana, inclusiv angajații de la alte preturi. Municipalitatea a contractat și servicii private pentru intervenții. Ion Ceban spune că prioritate o reprezintă străzile magistrale, iar apoi accesul către instituțiile cu menire socială, curțile de bloc etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.