Mariana Tauber a rămas fără imunitate parlamentară

Deputata Partidului politic Șor, Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentul a dat curs demersului procurorului general interimar, Ion Munteanu, prin care s-a solicitat ridicarea imunității în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată. Cele trei cereri au fost examinate în lipsa deputatei, transmite IPN

În una din cereri, deputatei i se impută falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021.  „După un plan prestabilit, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din data de 21 noiembrie 2021, a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9,752 milioane de lei, dintre care suma de 740 de mii de lei a introdus-o fals în formularele de donații în numele a 104 persoane fizice, care în realitate nu au donat această sumă”, a declarat procurorul general interimar în plenul Parlamentului.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie-noiembrie 2021, Partidul politic Șor a investit în campania electorală suma de peste 9 milioane de lei, în condițiile în care pentru alegerile locale noi de la Bălți, Comisia Electorală Central a admis plafonul de 749 de mii lei pentru fiecare candidat.

Alte două cereri din partea procurorului general interimar impută „încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”, și anume alineatul ce prevede „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, a grupului de inițiativă sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat”. La fel, deputatei i se incriminează acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, a grupului de inițiativă sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, inclusiv în perioada 13 iulie 2022-1 mai 2023.

Marina Tauber, care se află în arest la domiciliu, nu s-a prezentat la ședință, fracțiunea PPȘor anunțând anterior că va boicota ședințele în plen. În context, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, a declarat că Marina Tauber, împreună cu avocații ei, a participat la ședința Comisiei, care s-a desfășurat joi. Totodată, procurorii au menționat că deputata a fost informată că are permisiunea de a părăsi domiciliu pentru a participa la ședința Parlamentului.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul a 59 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu a votat.

Citată într-un comunicat de presă al formațiunii, parlamentara a precizat că atât solicitarea Procuraturii Generale de ridicare a imunității parlamentare, cât și sancțiunile impuse de Uniunea Europeană o fac să constate că merge pe calea cea dreaptă, „să fie mândră, dar și mai puternică în lupta pentru independența, suveranitatea și statalitatea Moldovei”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.