Maria Șleahtițchi: Legea privind statutul limbii ruse, un joc geopolitic care trebuia raportat la Kremlin

Doctorul habilitat în filologie, Maria Șleahtițchi, consideră că legea privind funcționarea limbilor de teritoriul Republicii Moldova, care acordă statut special limbii ruse, este un joc geopolitic care trebuia raportat la Kremlin de către anumite forțe politice, notează IPN.

„Este o tatonare a terenului pentru eventualele alegeri parlamentare anticipate. Este un nonsens să existe limba oficială a statului și să declari o altă limbă drept limbă de comunicare interetnică. Limba oficială a unui stat deja îndeplinește această funcție” a declarat Șleahtițchi în timpul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova.

Doctorul habilitat în filologie mai spune că articolul 13 din Constituție, care prevede că limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească nu va dispărea prea curând din Legea Supremă, deși există o decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia limba oficială a țării este limba română.

„Acest articol 13 din Constituție generează voturi atât partidelor de stânga, cât și partidelor de dreapta. Dubla unitate de măsură este stăpână în Republica Moldova. Două limbi, două identități, două istorii, asta înseamnă divizare, iar divizarea este în interesul anumitor forțe”, a spus Șleahtițchi.  

Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova a fost votată la 16 decembrie 2020 de deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”. Potrivit acestei legi, autoritățile Republicii Moldova trebuie să asigure condiții optime pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca "limbă de comunicare interetnică". De asemenea, legea obligă instituțiile de stat să asigure, la solicitare, traducerea din limba oficială în limba rusă. Legea a fost contestată la Curtea Constituțională, iar magistrații Curții urmează să se expună joia viitoare asupra constituționalității ei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.