Marcel Spatari: 60% din populație va primi compensația maximă la energie

60% din populația Republicii Moldova va beneficia de compensația maximă la plata facturilor la energie. O spune ministrul muncii și protecției sociale, potrivit căruia autoritățile elaborează acum mecanismul de acordare a compensațiilor, astfel încât statul să se asigure că cetățenii vor fi capabili să-și achite facturile. Marcel Spatari spune că mai mult de jumătate din populația țării este foarte vulnerabilă energetic și doar 1% din cetățenii Republicii Moldova își permit să-și achite factura la încălzire și energie electrică la tarifele actuale, notează IPN.

Ministrul Marcel Spatari spune că statul a elaborat criteriile celor 4 categorii de vulnerabilitate energetică, iar potrivit calculelor preliminare mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova se încadrează în gradul maxim de vulnerabilitate energetică. Ceea ce înseamnă că 60% din populație va beneficia de valoarea maximă a compensației.

„Principalul criteriu în baza căruia familiile vor fi divizate pe categorii de vulnerabilitate este ponderea cheltuielilor energetice în bugetul gospodăriei, cât la sută din bugetul gospodăriei se duce pe achitarea facturilor la energie. Familiile care cheltuie mai mult de 2/3 din buget pe aceste facturi vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică. Și aici e vorba de 2/3 din gospodăriile din această țară. Adică 60% din populație va primi compensația maximă. 15% din populație va primi o compensație ridicată, apropiată de cea maximă, doar 1% din populație se află în categoria celor non-vulnerabili”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa on-line formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei, numărul membrilor familiei, modalitatea de încălzire pe timp de iarnă și ponderea valorii facturilor în bugetul familiei. Cetățenii vor completa și declarația pe propria răspundere prin care vor confirma corectitudinea datelor.

„Oamenii își vor declara veniturile. În sistemul informațional vom colecta toate datele unei familii din declarațiile de la FISC, de la CNAS, pensii, indemnizații și vom compara valoarea declarată de către familie cu cea cunoscută de stat. Dacă valoarea cunoscută de stat este mai mare decât valoarea declarată, în calcul se va lua valoarea cunoscută. Va exista și declarația pe propria răspundere, nu am inventat-o noi, ea există de când e țara. Scopul compensațiilor este să ne asigurăm că facturile sunt plătite”, a mai spus ministrul muncii și protecției sociale.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.