Managementul finanțelor publice locale, explicat primarilor aflați la primul lor mandat

În decursul săptămânii curente, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) a desfășurat în parteneriat cu Ministerul Finanțelor cinci seminare de instruire cu genericul ”Introducere în managementul finanțelor publice locale” pentru primarii, aflați la primul lor mandat, din raioanele Criuleni, Dubăsari, Ialoveni, Strășeni și Orhei. La instruiri au participat per total 68 de primari ai localităților din raioanele menționate.
 

Noul ciclu de seminare, lansat în premieră săptămâna trecută, are scopul de a consolida cunoștințele și a dezvolta capacitățile primarilor noi aleși în gestionarea finanțelor publice locale. Seminarele au o durată de patru ore fiecare și sunt moderate de formatori calificați din cadrul Ministerului Finanțelor, Curții de Conturi și Inspecției Financiare.  

În cadrul seminarelor au fost abordate aspecte teoretice și practice privind sistemul și procesul bugetar, structura bugetelor unităților administrativ – teritoriale (UAT), calendarul bugetar ale autorităților publice locale, planificarea, aprobarea și executarea bugetelor UAT, controlul financiar public intern, auditul extern și inspectarea financiară, precum și răspunderea executorilor bugetelor menționate.

Formatorii au pus accentul pe examinarea procedurilor și practicilor de gestionare a finanțelor publice locale de către primari, a celor mai bune practici în acest domeniu, dar și a celor mai frecvente încălcări constatate de Inspecția Financiară în urma inspectărilor autorităților publice locale. 


Mai mulți primari, participanți la seminare, au apreciat oportunitatea și utilitatea instruirilor, profesionalismul formatorilor, subliniind că bunele practici în domeniul managementului finanțelor publice, expuse în cadrul seminarelor, le vor fi de real folos în activitatea lor cotidiană.

Săptămâna trecută, la deschiderea primului seminar pentru primarii, aflați la primul lor mandat, Secretarul general al Ministerului Finanțelor, Iuri Pașinschi, a anunțat că astfel de seminare vor fi organizate și în anul 2020, pe subiecte distincte aferente procesului bugetar, precum planificarea bugetară, executarea bugetului, achizițiile publice, modificarea bugetului și raportarea financiară.

Seminarele sunt organizate de CTIF în conformitate cu Programul de instruiri pentru specialiștii din sistemul finanțelor publice în anul 2019, aprobat de Ministerul Finanțelor.

 

Serviciul de presă al CTIF
20 decembrie 2019

 

DIȘCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.