Maladiile oncologice – a doua cauză a mortalităţii după cele cardiovasculare

În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii după maladiile cardiovasculare. În 2021, mortalitatea totală prin tumori a constituit 220,7 cazuri la 100 mii locuitori (bărbați – 275,1, femei – 171,2). Cele mai diagnosticate tumori maligne au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheii care au însumat în total 52,6% din numărul total de tumori maligne. Datele sunt prezentate de Agenția Naționale pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată pe 4 februarie, transmite IPN.

Potrivit ANSP, o treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.

De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Genericul campaniei din anul 2023 este „Reducerea inechității în îngrijirea cancerului”. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În regiunea europeană, în anul 2022, s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese, indicele mortalității fiind mai mare la bărbați decât la femei.

La bărbați, cele mai des întâlnite tipuri de cancer au fost: cancerul de prostată (23%), cancerul pulmonar (14%) și cancerul colorectal (13%), iar la femei predomină cancerul de sân (29%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul pulmonar (9%).  Cancerul de sân rămâne principala cauză de deces printre femei, cu aproximativ 95 de mii de decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Mai puțin de 15% din țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% din țările cu venituri mari).

Specialiștii în sănătate publică precizează că riscul apariției cancerului poate fi redus prin evitarea consumului de tutun și a consumului de alcool. Este necesară o alimentație sănătoasă și menținerea greutății corporale optime. Se recomandă efectuarea regulată a activității fizice; vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B, dar și evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante. De asemenea, este indicată limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.